От х:

Днес в x:

Украинците събраха пари за три дрона Bayraktar и купиха с тях сателит на ICEYE

След преговори с Министерството на отбраната на Украйна и след консултации във фондацията на Сергий Притула е намерено решение къде рационално да изразходват средствата от кампанията "Народен байрактар". Така 600 милиона гривни, които украинците събраха за закупуването на три дрона Bayraktar, отидоха за закупуване на сателит - пълен пакет от услуги на финландски космически спътник за дистанционно наблюдение на компанията ICEYE.

Това съобщи в свое видеообръщение известният украински водещ, шоумен и доброволец Сергей Притула.

По думите му сега украинската армия ще получава възможно най-бързо висококачествени сателитни изображения, които ще помогнат при оперативното планиране на операциите.

"Украинци, вие сте космос. Купихме сателит. Това не е само един сателит. Той ни дава достъп до базата данни със сателитни изображения на съзвездието ICEYE и този достъп беше купен за повече от година напред. Сега нашата армия ще получава висококачествени сателитни изображения възможно най-бързо, което ще ни помогне при оперативното планиране на операциите. Ще има много "пукот"", каза Притула.

ICEYE в момента разполага с най-модерната технология за радарни сателитни изображения. Това споразумение е сериозна стъпка в посрещането на критичните нужди на украинското правителство от данни за наблюдение и значителна помощ за въоръжените сили на Украйна.

Техническите характеристики ще бъдат обявени по-късно.

ICEYE разполага с най-голямото в света съзвездие от SAR сателити и предоставя надеждни и доказани решения за наблюдение на Земята. За разлика от традиционните сателити за наблюдение на Земята, малките сателити за радарни изображения на ICEYE могат да осигурят много точни изображения на области на Земята на дневна светлина, през нощта и през облаци, добави фондацията Притула в съобщение за пресата.

Ръководителят на фонда благодари на министъра на отбраната Алексей Резникова за доверието: "Ние се справихме със задачата, която ни поставихте, и чакаме нови. Можете спокойно да докладвате на върховния главнокомандващ, че спътникът е наш".

Притула също каза на началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов, че "сега спътникът е в арсенала на вашето ведомство".

Продавачът също потвърди покупката. ICEYE пише, че съгласно споразумението те ще прехвърлят "пълните възможности на един от своите сателити, които вече са в орбита, за използване от украинското правителство над региона". Самият сателит ще се управлява от компанията.

 ICEYE също така ще предостави на APU достъп до база данни със сателитни изображения на цялото си съзвездие от спътници "за повече от година". Разделителната способност на изображенията е до 1 метър.

През юни украинският шоумен Сергей Притула стартира инициативата "Народен байрактар". Само за три дни украинците дариха 600 милиона гривни. Baykar отново обеща да дари три дрона безплатно.

Отбелязва се, че реализацията на проекта стана възможна благодарение на помощта на украинско-американския бизнесмен Макс Поляков, който помогна да се направи всичко "тихо, бързо и компетентно".

Bayraktar TB2 е ударен тактически безпилотен летателен апарат (БЛА), който се разработва в Турция. Способен да ускори до 200 км в час и да се изкачи на височина над 8 км. Компанията-производител реши да даде дроновете безплатно, така че събраните средства бяха изразходвани за сателит.

Проектът Alpha Centauri казва, че спътниците на групата ICEYE наблюдават Земята в микровълновия диапазон (SAR) - това позволява да правят снимки на повърхността по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия. Обикновено данните се актуализират на всеки няколко часа - може да се наблюдават боевете на тактическо ниво. Разделителната способност на снимката е 25 сантиметра на пиксел. Украйна ще получи сателит, който работи в орбита с удобен за наблюдение наклон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини