От х:

Днес в x:

Каква е причината да нямаме крака в метавселената

Mетавселената е онова странно място, в което хора се разхождат без крака. В досегашните официални версии на виртуалните светове, създадени от компанията Meta, анимираните човешки аватари "левитират" над земята само с глави, торсове и ръце. Единствено слаба сянка маркира мястото, където иначе би трябвало да се намират краката им.

Каква е причината торсовете от кръста нагоре да се наложат трайно като изображение на хората в метавселената? Този въпрос разглежда Николас Риверо в бизнес изданието Quartz.

А ето го и краткият отговор - виртуалното моделиране на движенията на краката изисква допълнителни сензори, а те са скъпи и тромави. По тази причина ръководителите на Meta, която сега контролира около 90% от пазара на виртуална реалност, са решили, че краката просто не си струват допълнителните разходи. Интересно е обаче да се разбере на какво точно се основава това тяхно рационално решение, определено лишено от естетика.

Икономическа несъстоятелност

Засега Meta разработва удобствата на своята виртуална реалност най-вече като улеснение за сътрудничество на работното място. Ако организирате бизнес среща в метавселената, е най-важно да имате лице, с което да се представите пред вашите колеги и клиенти. Имате нужда и от ръце, за да жестикулирате, когато показвате елементи от слайд на презентация или посочвате ключови елементи от диаграма.

През това време обаче краката ви просто биха стояли инертни или дори скрити под конферентната маса. Долните ви крайници не генерират икономическа стойност и затова, за съжаление, във виртуалния свят се налага да бъдат "ампутирани".

Техническо предизвикателство

Краката са труден за преодоляване проблем за инженера на виртуална реалност. Ръцете са сравнително лесни: движението им се улавя от контролерите и сензорите на VR очилата, които лесно могат да обхванат раменете, лактите и китките на човек. Но от гледната точка на камерата, с която разполага устройството за влизане в метавселената, е трудно да се види цялото тяло последователно чак до бедрата, коленете и краката на човека срещу вас.

За да се получи това, очилата за виртуална реалност трябва да разполагат с данни от сензори за движение, прикрепени към краката, или поне данни от външна камера, която има изглед към цялото тяло на потребителя. Но и двата варианта биха били скъпи.

Контролерите за ръце за Quest 2 VR устройството на Meta се продават за 69 долара всяко. Ако приемем, че сензорите за крака също струват толкова, е трудно да си представим, че много клиенти биха искали да платят допълнителни 140 долара, само за да могат да виждат краката на своя аватар, след като така или иначе вече са платили поне 400 долара само за VR очилата и ръчните контролери.

Не е за пренебрегване и фактът, че при поставянето на сензори на краката настройката на камерата за улавяне на цялото движение на тялото допълнително ще усложни и без това досадното настройване на устройството.

Симулирането на фалшиви крака не върви добре

Поради изброените причини Meta бързо се отказа от идеята за улавяне на действителните движения на краката на потребителите. Вместо това, компанията се опитва да позволи на своите VR устройства да симулират краката на собствениците си. Или както се изрази преди време главният технологичен директор на Meta Андрю Босуърт : "Можем да ги фалшифицираме и никой няма да разбере разликата."

Други платформи за виртуална реалност, като VRChat, също се опитаха да симулират фалшиви движения на краката по предложението на Босуърт. Но това невинаги работи. В публикация от 2020 г. във форума за поддръжка на VRChat, една потребителка се оплака, че "краката на нейния аватар са се повредили и когато приклекне, тя разтваря краката си по много неприятен начин".

Множество други подобни публикации, озаглавени "Проблеми с краката", в Reddit и форумите на уебсайта за хостинг на игри Steam също се оплакват от неестествено симулирани крака, изкривени в странни позиции, които нарушават комфорта на потребителите във виртуалния свят.

Виртуалните крака са допълнителна отговорност

Много компании за виртуална реалност пуснаха своите продукти първо като офис инструменти за дистанционна работа, надявайки се, че корпоративните клиенти могат да поемат високата цена на VR устройствата по-лесно от обикновените потребители. И в демонстрациите на Meta за това как може да изглежда виртуалният офис свят, хората в работна обстановка са напълно доволни да комуникират и без краката си.

Техните торсове се реят около конферентни маси, докато разговарят помежду си и жестикулират с ръце. Понякога те се носят във въздуха един до друг пред бяла дъска, игнорирайки долната част на тялото си, като използват ръцете си, за да рисуват. Така изглежда, че работата никога не спира, защото никой не може да гледа тайно как колежката му сгъва единия си крак върху другия или да забележи как нечие коляно подскача от нервна енергия по време на среща.

Неудобството от гениталиите

Истината е, че краката просто нямат икономическо оправдание при работа на бюро. Но в реалния офис живот те носят след себе си и друг "проблем". Както Лита Голд посочва в своя скорошна публикация за The Baffler, "ако аватарите на метавселената спират до кръста, не е нужно да се тревожите за всички онези неудобни гениталии".

Meta се зарече да създаде "почти Дисни нива на безопасност" на своята платформа, включително активиране на буфери за "лична граница" около всеки аватар по подразбиране, в отговор към жените, които са били виртуално опипвани и тормозени в ранните бета тестове.

Работните стаи Horizon на компанията Meta

В крайна сметка аватарите без крака са отговорът на метавселената на ограниченията и недостатъците на реалния свят на компаниите. Те дават на работниците стерилен и сигурен начин да взаимодействат помежду си, без да жертват производителността, при това с минимум разходи. Така че трябва да е пределно ясно, че те не са грешка, а част от въображението, с което Мета си представя перфектното работно място.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини