От х:

Днес в x:

Кирил Петков: ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен заради "умопомрачаващи" нарушения, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Констатирани са няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения.

Предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност, но нанася сериозни щети върху околната среда и човешкото здраве.

Вицепремиерът Борислав Сандов каза, че и по време на проверките на институциите са открити фрапиращи нива на замърсяване и дейности в тотално несъответствие с нормите на екологичното законодателство, както и такива, свързани с трудовите права на работещите и с пожарната безопасност.

Той припомни, че внезапната проверка, в която участва заедно с Кирил Петков и представители на няколко институции през миналата седмица, е установила множество нарушения, свръзани с нарушаване на екологичното законодателството, както и това, свързано с трудовите права. Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта. Една авария на такова място може да доведе до еко катастрофа, обясни Сандов. 

През годините на ТЕЦ-а са налагани десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления, но това не спира предприятието да преустанови замърсяването, посочи вицепремиерът.  Затова по думите му се налага сега да го затворим, за да защитим обществения интерес. Сандов каза, че поне няколко служители на Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора сега работят в ТЕЦ "Брикел", като например началникът на сектор "Екология" в ТЕЦ-а, който е бивш директор на Регионалната агенция по околна среда и води. 

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. сламени хора, които съществуват някъде извън България. Собственикът на ТЕЦ "Брикел" е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае, обяви Борислав Сандов. Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае, заяви още Сандов.

ТЕЦ „Брикел” ще бъде затворен до отстраняване на огромните пропуски в дейността му. 

Видеа по темата

Коментари в сайта (8)

  • 1
    !
    !
    14 -2
    18:26, 28 юли 2022
    Айде, че ТЕЦ Марица 3 също няма търпение да бъде затворен!
    • Ми
      Митко малкия
      10 -8
      21:20, 28 юли 2022
      Голямо браво.Стига с тези въглища,живеем в 21 век.Всички на борсата и те така е.
  • 2
    Хи
    Химена
    10 -8
    19:13, 28 юли 2022
    Споко ! Бойко - убиец Български ще отвори всичкооо ! Ще ръси и с корона , ще затваря болници , ще раздава милиарди за несъществуващи пътища , ще раздава кюлчета .
    • Po
      pokp
      8 -8
      19:43, 28 юли 2022
      Не намесвай бате Бойко. Виж колко по-лоши може да са нещата. Простия Киро е много по-зле. Сега Радев като им направи ревизия ще видиш колко е затънала България. Само заради руския газ ще фалират предприятия. Любимият ти торов завод може да излезе в неплатена за 6 -8 месеца.
  • 3
    45
    456
    8 -4
    19:15, 28 юли 2022
    Бойко е бита карта вече.
  • 4
    12
    1234
    7 -1
    09:35, 29 юли 2022
    Първо в Гълъбово,после и в Димитровград.
  • 5
    За
    Затворете
    8 -2
    10:46, 29 юли 2022
    Затворете ги най накрая тези кадилници само ръсят сажди пепел и бълват отрови затваряне на ТЕЦ и този гълъбарник в Гълъбово стига сте ни тровили нас и семействата ни тровите и околната среда?????
  • 6
    АТ
    А тоз другия
    5 -1
    13:53, 29 юли 2022
    А ТЕЦа на Доган до кога ще хапва държавни пари докато не работи въпрос към господина от Харвард
Последни новини