От х:

Днес в x:

Съдът остави ТЕЦ "Брикел" да работи

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи. Това реши Административният съд в Стара Загора, като отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР.

В мотивите си за отмяна на заповедта съдът посочва, че по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката ТЕЦ „Брикел“ - Гълъбово е част от критичната инфраструктура и от електроенергийната система на страната и дейността ѝ е свързана с поддържането на жизнено важни обществени функции.

В предприятието работят близо 1300 души, спирането на производствената дейност лишава от трудови възнаграждения стотици работници и служители и от издръжка техните семейства.

Дружеството ще понесе значителни имуществени вреди в резултат от прекратяване експлоатацията на инсталацията и следващото от нея неизпълнение на сключените договори, се казва още в съдебния акт.

Определението на Старозагорския съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Принудителната мярка по спирането беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на вече бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра Борислав Сандов.

Спирането на дейността на ТЕЦ-а бе обявенo преди броени дни от Сандов.

"Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. Днес ТЕЦ-ът ще бъде информиран с документи, че трябва да изключи котлите и да очаква пломбиране на инсталацията", обясни той в един от последните дни на кабинета "Петков".

Сандов допълни, че ТЕЦ-ът може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с парно и топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток. 

OFFNews публикува потресаващ разказ на жителя на Гълъбово Весела Георгиева, която написа, че в града се стеле мазен и черен прах, в очите влиза пепел, а в зъбите хрупа въглища.   

През юли Сандов и Кирил Петков направиха изненадваща проверка на централата. Tогава те обясниха, че са станали свидетели на "силно обезпокоителни констатации", въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Кирил Петков обяви, че "Брикел" ще бъде затворена заради "умопомрачаващи нарушения".

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини