От х:

Днес в x:

Военните власти в Мианма са екзекутирали четирима активисти за демокрация

Военните власти в Мианма са екзекутирали четирима активисти за демокрация, обвинени в подпомагане на извършването на "терористични актове", съобщи Ройтерс, като се позовава на държавни медии от страната. Това са първите екзекуции, извършени в Мианма от десетилетия.

Сред екзекутираните са активистът Кяу Мин Ю и бившият депутат и хип хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау, съобщи англоезичният вестник "Глоубъл ню лайт от Мианма" (Global New Light of Myanmar). Присъдите срещу тях бяха произнесени през януари и потвърдени на горна инстанция през юни. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау.

Изданието информира, че срещу четиримата са били повдигнати обвинения по закона за борба с тероризма и екзекуциите са били извършени според процедурите на затвора.

В началото на юни ООН, Държавният департамент на САЩ и Франция осъдиха отхвърлянето на обжалването на присъдите на осъдените.

Правозащитната неправителствена организация "Хюман райтс уоч" нарече екзекуциите "крайно жесток акт", предаде Франс прес.

"Страните членки на Европейския съюз, Съединените щати и другите правителства трябва да покажат на хунтата, че ще й се търси сметка за нейните престъпления", заяви Илейн Пиърсън, директор за Азия в организацията. Смъртното наказание в Мианма не бе прилагано от над 30 години.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини