От х:

Днес в x:

Нинова: Въпросът за срока за третия мандат е новата опорка

Асен Василев е обсъждан за премиер. Място на Кирил Петков в правителство с мандат на БСП не е обсъждано. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова Нюз. На уточняващ въпрос дали всички в хода на разговорите са се съгласили с това, Нинова отговори положително.

Органите на БСП ще решат какво правим с проучвателния мандат, каза отново Корнелия Нинова. В понеделник свикваме Изпълнително бюро, във вторник - Национален съвет, и с коалиционните ни партньори от "БСП за България" ще обсъдим, ще решим и ще обявим какво ще правим, добави Нинова.

Мисля, че предварително е имало замисъл този мандат да не се състои, че "Има такъв народ" (ИТН) имитираха и че има нещо, което ускори тези процеси, а това е приемането на антикорупционния закон и излъчването на Бойко Рашков за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каза Нинова. По думите й от яростта, политическото озверяване, агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че това е истински страх да не се случи борбата с корупцията вече реално чрез промяната в КПКОНПИ и избора за Бойко Рашков. Уплашиха се и решиха отново да дръпнат ИТН, за пореден път, коментира Нинова оттеглянето на ИТН от преговори за кабинет, което последва след изтеклия запис от заседание на ПГ на "Демократична България".

По думите на Корнелия Нинова ИТН са използвали записа от заседанието на ДБ за повод, но очевидно причината за оттеглянето им от разговори за кабинет е по-дълбока. Започвам да мисля, че ИТН изобщо не са имали намерение да участват в съставянето на това правителство и намериха повод, а Христо Иванов им даде повод, коментира Нинова.

Корнелия Нинова каза още, че в преговорите не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов кабинет. "Никой от партньорите, с които сме разговаряли, не е поставял този въпрос и такова условие. Това, че се върти в разговор в парламентарната група на ДБ, не означава, че е обсъждано във формата на преговори  и че е вземано решение по този въпрос", каза Нинова. 

Корнелия Нинова отново заяви, че единственият аргумент, с който БСП ще се съобразява относно мандата, е конституцията и решението на колективните органи на партията и на коалицията. 

На въпрос за заявеното днес от президента Румен Радев, че БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд, Нинова посочи, че президентът се е изказал дипломатично. Някои веднага съзряха призив за седемдневен срок, защото решението на Конституционния съд е в този смисъл - третият мандат по аналогия да прилага сроковете за първия и втория мандат. Конституцията не дава срокове на третия мандат, отбеляза Нинова.

По думите й въпросът за срока за третия мандат очевидно е новата опорка за атака към „БСП за България“. Да припомня на тези, които са забравили, на ГЕРБ, ДПС, на президента какво се случи миналата година август и септември. Имаме абсолютно идентична ситуация – третият мандат в БСП, посочи Нинова. Миналата година към нас пак имаше призиви, но те бяха да държим мандата, за да приемем важни закони. Държахме го 11 дена. Никой тогава не се сети, че има конституция и тълкувателно решение на КС, никой тогава не заплашваше с протести, ако не се върне мандатът. Всички искаха да се държи, молеха ни да го държим, каза Корнелия Нинова. „Сега защо е тази разлика от едни и същи фигури? Разликата е в последните седем месеца. Разбраха, че това правителство направи много и ако то продължи, няма да има прошка за кражби, задкулисие, корупция, схеми, олигарси“, каза още лидерът на БСП. 

Приветствам усилията на Кирил Петков да търси алтернативи на доставките на газ, каза още Корнелия Нинова. Тя обаче добави, че не са информирани какъв е резултатът от посещението на премиера в оставка в Азербайджан. Споделям тревогите на българската индустрия, че няма информация и яснота ще има ли газ, на какви цени, какви количества и при условия ще се купува, каза Нинова. Ако успеем да направим правителство и има работещ парламент, ще можем да решим някои от проблемите както с подкрепата за бизнеса, така и за подкрепа на домакинствата, каза Нинова.

Коментари в сайта

Последни новини