От х:

Днес в x:

Аpple ще ни предпазват от шпионски софтуер с функцията Lockdown Mode

Софтуерните иновации на Apple винаги са отличавали компанията от конкурентните производители. Бързата скорост и интуитивността на iOS са впечатляващи и това е важно предимство пред устройствата с Android. Бизнес потребителите предпочитат екосистемата на Apple и заради високата степен на сигурност, която предлагат приложенията и устройствата с iOS, iPadOS и macOS.

Хакерите постоянно намират начини как да преодолеят защитата на Android, където заплахите са многобройни. Много трудно, обаче зловреден софтуер достига до Apple Store и респективно да създаде риск за голям брой потребители. Въпреки това Apple също има от какво да се притесняват по отношение на сигурността. 

Зловредният софтуер Pegasus e най-голямата заплаха за смартфоните iPhone досега. Toва е усъвършенстван вирус, който се разработва от израелската компания NSO Group и се използва от правителства и държавни агенции за мониторинг. Инфектирането с Pegasus позволява на властите да виждат съобщенията, да подслушват разговорите и копират снимките от засегнатите устройства. 

Ситуацията ескалира до такава степен, че Apple заведоха дело срещу NSO Group. Реализирането на подобен тип атаки е изключително опасно и показа, че дори най-сигурния софтуер може да бъде хакнат. Компанията вече предприе стъпки, за да предпази своите потребители от Pegasus. 

Apple сега потвърдиха, че подготвят нова функция с името “Lockdown Mode”, която ще осигури протекция срещу атаки с шпионски софтуер. Този инструмент ще бъде част от дългоочаквания ъпдейт към iOS 16, който ще е достъпен през есента. Компанията определя “Lockdown Mode” като екстремна опционална протекция за потребителите на iPhone, iPad и Mac по цял свят.

Новият режим ще ограничава функционалности и ще лимитира възможностите на шпионски софтуера от типа на Pegasus.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини