От х:

Днес в x:

България отзовава 70 руски дипломати

България отзовава 70 руски дипломати, съобщи премиерът Кирил Петков.

Петков каза, че те са идентифицирани като хора, свързани с техните служби и са работили срещу нашата родина. „Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от Българи”, каза Петков.

Той не даде подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация. Петков разкри, че дипломатическата им служба е била за прикритие.

Кирил Петков поздрави българските служби и отчете, че този акт не е насочен срещу руския народ, а срещу чуждо правителство, месещо се във вътрешните работи на страната.

ТАСС съобщи, че Русия ще отговори на екстрадицията. 

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, която бе началник на отдел "НАТО" в дирекция "Политика за сигурност" на министерството, извика на среща днес Митрофанова. Обяснено е било, че има решение на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация.

"Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", съобщи българското Министерство на външните работи. 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Искането на България има две основания: 

  • реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения; персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения
  • заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите.

Дейността им е "окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани".

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ки
    кирето
    11 -6
    20:19, 28 юни 2022
    Кирето за това си отиде ! Голям русофоб . Не знае нищо за двата народа- българския и руския. Все му се привиждат бензиностанции.
    • Wo
      wow
      6 -9
      05:41, 29 юни 2022
      Хайде сега, все пак не сме руска провинция, нито 16-та република в СССР. И все пак - кой започна войната и ни обяви за вражеска държава, кой спря газа и защо да му плащаме в рубли на каквито каже цени. Не е въпросът русофил или русофоб, и без очила се вижда
  • 2
    Ст
    Степан
    6 -14
    21:04, 28 юни 2022
    Да се махат и без това нищо не правят а само събир... Виж коментара
    • Ка
      Каква
      11 -6
      23:43, 28 юни 2022
      секретна информация могат да съберат от нас?Та ние вече нямаме държава,разграден двор и надупени на ЕС и НАТО!
  • 3
    ..
    ..
    10 -8
    22:15, 28 юни 2022
    Бъдете доволни, всички вие боклуци такива, които го подкрепяте. Остава вече и във война да ни вкара с Русия! Браво!
  • 4
    12
    123
    12 -6
    23:32, 28 юни 2022
    Този с камъни до Канада трябва да го гоним!
  • 5
    45
    456
    7 -8
    08:20, 29 юни 2022
    Най-после да покажем, че сме независима страна, а не подлога на пияни ушанки. Помислете как искате да живеете - като в нормална Европа или в офрашкана корумпирана държава, където политиците се продават за копейки, а нивото на живот пада като в Русия (нито километър нормална магистрала, масово външни тоалетни, качество на живот и здраве около 90-то място в света)
    • То
      Този
      8 -3
      09:12, 29 юни 2022
      Този 456 ме разсмя. Каква "нормална" държава сме в "нормална" Европа. Кажи едно нещо което е нормално в държавицата ни. Държава градена с векове, за няколко години я направиха на нищо. Жалко за хората.
    • До
      до Този
      1 -2
      09:30, 29 юни 2022
      Ми не, векове я рушат и пак оцеляваме в нашата красива България. Толкова сме жилави хората в тази страна, но да си го кажем - на държава все не случваме
  • 6
    Кр
    Крум
    0 0
    09:07, 29 юни 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
    Гр
    Григоров
    5 -2
    10:03, 29 юни 2022
    Кирил Петков е решил да изгони 90% от българите. Били РУСОФИЛИ и заплаха за националната сигурност на страната.
    • Бр
      брях
      3 -4
      10:24, 29 юни 2022
      Те руснаците плачат от Путин, ти си взел да се заплакваш за него. Русофил не значи да се прегръщаш с ГРУ. Или пък точно това значи... А? Да се кланяш и да слушкаш на хранилка, а? Сега да видим реципрочно как ще намерят 70 български дипломати в Русия
Последни новини