От х:

Днес в x:

Промените в държавния бюджет: "Възраждане" предлага избори вместо актуализация

Комисията по бюджет предлага и пленарната зала да отхвърли бюджета

Докато изчиташе доклада на бюджетната комисия председателят й Любомир Каримански оповести резултатите от гласуването преди седмица - "За" - 11 народни представители, "Против" - 8 народни представители и 3 "Въздържали се".

Възоснова на това комисията предлага на Народното събрание да не приеме проекта на първо гласуване.

Такова предложение съдържа и докладът на Комисията по регионална политика. Останалите - по социална политика, по икономическа политика и по енергетика одобриха проекта и предлагат на Народното събрание приемането му.

Присъстващите в залата депутати са малко за разлика от предишния дебат по отстраняването на Никола Минчев от председателския пост. Председателстващият заседанието в момента Атанас Атанасов призова водещите разговори помежду си в пленарната зала да го правят навън.

Асен Василев: Парламентът решава дали да се поеме нов дълг

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи акцентите в предлаганата актуализация, свързани с "драматично променената икономическа ситуация" спрямо тази, в която е приет действащият бюджет - нарушени доставки, значително по-високи енергийни цени и по-висока несигурност при получаването на суровините и значително по-високи цени на храните и други продукти.

Обърна специално внимание на въпроса с предлагането повишение на тавана на дълга от 7.3 на 10.3 млрд. лв. Обясни, че идеята е България да излезе на дълговите пазари сега преди централните банки масово да вдигнат лихвите и финансирането да поскъпне. С новия дълг се предлага България да финансира падежиращият през пролетта стар дълг. Обясни, че ако сега държавата вземе нов дълг в сравнение със следващата пролет, ще има поскъпване с 1 процентен пункт, който е голяма сума от 3 млрд. лв. за следващите 10 г. и е съществен разход, който може да бъде спестен на бюджета. "Ако Народното събрание не смята, че тази сума трябва да се спести, може да остави дълга в размера на оригиналиня бюджет", посочи той.

Новият дълг нажежи страстите

Очаквано въпросът за увеличаването на държавния дълг предизвика оживена дискусия. Депутатът от БСП Румен Гечев от БСП обяви, че не може да каже дали лихвите ще бъдат с 1% или 2% по-високи, но няма съмнение, че ще бъдат по-високи, а търсенето на кредити ще нарасне.

"Без да поемам особени рискове ще ви кажа, че лихвата след няколко месеца ще бъде по-висока. На този етап рискът тегленето на нов дълг изглежда обоснован и би спестил на бюджета няколко милиона", посочи той.

"Няма проблем с държавния дълг, няма проблем с бюджетния дефицит, няма проблем с фискалната политика, макар че може да бъде по-добре фокусирана, защото бизнеси и хиляди хиляди семейства очакват рамото на българската държава", обяви той.

Петър Чобанов от ДПС репликира, че има проблем, но той не е в тавана или в размера на дълга, а че е трябвало да се планира по-добре, защото лихвите ще нараснат, а емисията най-вероятно няма да се случи.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев поднови старата критика на ГЕРБ, че кабинетът взима твърде много заеми. Посочи, че не е проблемът, че сега се предлага таванът на дълга да се вдигне до 10.3 млрд. лв, а че повишението на пенсиите ще формира допълнителни разходи от 3.7 млрд. лв. за идната година и още 4.2 млрд. за 2024 г., които отново ще трябва да се финансират с дълг, според него. В допълнение през следващите две години е планиран нов дълг във всяка от тях от около 9 млрд. лв.

Владислав Панев: Внимавайте с предложенията, не е ясно кой ще изпълнява бюджета

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев призова колегите си да внимават с предложенията за още харчове между първото и второто четене на законопроекта, "защото не се знае кой ще го изпълнява предвид новото мнозинство в пленарната зала". Подчерта, че бюджетът е на всички и трябва да се подходи отговорно към него.

В отговор на реплики от Румен Христов от ГЕРБ, че едва ли хлябът ще поевтинее със свалянето на ДДС ставка за него на 0%, посочи, че извънредните обстоятелства изискват извънредни решения и вероятно хлябът ще е по-евтин с нулева ставка на данъка отколкото би бил с 20%.

Каримански обяви, че "Има такъв народ" ще подкрепи бюджета на първо четене и ще внесе свои промени преди второто четене. При обсъждането на проекта в бюджетната комисия миналата седмица депутатите на Трифонов гласуваха "въздържал се".

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в България има невиждана от над две десетилетия инфлация, защото не внася руски газ. Той посочи, че тъкмо това е причината в страните от "ядрото на еврозоната" инфлацията да е по-ниска. Обяви, че бюджетът е "неверен", защото макрорамката му е невярна. Даде за пример заложено поевтинявае на петрола, който обаче поскъпва, сгрешена прогноза за средногодишната инфлация и др. Заложената в проекта за актуализация средногодишна инфлация е 11.9% за 2022 г., но отчетена по начина, по който я отчита Евростат, т. нар. хармонизиран индекс, а не както я изчислява Националният статистически институт. Мерките са си направо хаотични и заобикалят причините за инфлацията - цените на енергоносителите, обяви той. В заключение Костадинов подчерта, че "това правителство е окончателно компрометирано и единственият изход от ситуацията е оставка на правителството, насрочване на избори и актуализация на бюджета през октомври или ноември."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини