От х:

Днес в x:

Кой печели и кой губи от сътресенията във властта

"Гласуването за отстраняването на Никола Минчев в НС е само една от няколкото генерални репетиции, които предстоят, преди вота на недоверие. Това, което видяхме в пленарна зала в сряда е, че има ново мнозинство и по всичко личи, че то ще гласува оставката на Никола Минчев”. Това посочи в студиото на „Здравей, България” политологът Димитър Ганев.

Той разясни и колко гласа са необходими в пленарна зала, както и какви са възможните трикове с кворума, за да може вотът да е успешен. Журналистът Асен Агов от своя страна си припомни предишен подобен вот – този за отстраняването на Огнян Герджиков. „Това е символичен жест с отстраняването на председателя. Така се разрушава доверието в управляващото мнозинство”, посочи той.

Според Агов случващото се в НС е толкова грозно, че отвращава обществото. „Има страхотно страхотен обществен дисонанс между управляващи и общество много хора казват, че това ни го е донесла демокрацията. Но не е така – при демокрацията има справедливост”.

„Удивително е как ИТН действа като политически вирус. Миналата седмица – криза в правителството. Тази седмица – криза в парламента. За пръв път имаме политическа партия, която създаде официално правителствена и парламентарна криза за пари”, посочи от своя страна политологът  . И добави: „Ако наистина ще вървят така нещата – по-добре да отидем на избори”.

„Голям е дисонансът – и тук говорим за доверието на хората. Имахме мнозинство, което дойде с желанието за изчегъртване. В краткосрочен, площаден формат – работи, но в дългосрочен - това не е държавност, не е политика”, категоричен е и журналистът Георги Куртев.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фб
    ФБ
    2 0
    11:03, 16 юни 2022
    Айде пак се правим на дръж ми шапката, много ясно политиците печелят, народа губи.
Последни новини