От х:

Днес в x:

Ракия и бензин няма да поскъпват. Преглед на националния печат

„24 часа": Човекът подпис, който смени 18 министри

Човекът с химикалката, човекът подпис или министърът в сянка? Бившият главен секретар на транспортното министерство Румен Христов стана интересен, след като премиерът Борисов ядно реагира по време на заданието на кабинета, че в предишното правителство на практика министър не е имало, тъй като всичко е подписвал главният секретар. Репликата е по повод сделката със самолетите, които бяха взети на финансов лизинг за правителствения отряд 28.

„Труд": Митничарите на изпити днес

Над 2000 митнически служители ще седнат на ученически банки днес и през следващите два дни. Те ще трябва да отговарят на въпроси, които пряко засягат професионалните им знания. От тестовете ще зависи кой ще остане на работа и кой не.

Невижданата и нечувана проверка на митничарската квалификация ще премине при невероятни мерки за сигурност. Вариантите на тестовете за изпита ще бъдат изтеглени в 8,30 ч тази сутрин в централата на Агенция "Митници". Възможните варианти за препитването са 28. Те са разделени за 7 професионални позиции по 4 нива според заеманата длъжност.

 

„Труд": Корветите - на масата и пред Борисов и Саркози

Темата за френските корвети няма да бъде подмината в българо-френските разговори между Никола Саркози и Бойко Борисов в рамките на започващото днес официално работно посещение на българската правителствена делегация във Франция.

Париж отдавна ни натиска за закупуването на четири корвети тип "Гоинг" за 780 млн. евро, като в цената не влизат въоръжението, пристанищното оборудване за новите кораби и лихвите. Като се прибави всичко това, цената скача над 1 млрд. евро. Въпреки че тръжната процедура е приключила, позицията на българската държава досега е била, че ние нямаме финансов ресурс за това. Нито един от военните министри - Близнаков, Свинаров и Цонев, не си е и помислял да сложи подписа си под такава сделка. Тази позиция не е променена и от правителството на Бойко Борисов.

 

„Стандарт": 36 помазани в клуб на властта

36 помазани политици и висши чиновници са се глезили години наред на държавна сметка. Избраниците са ползвали безплатни карти за дипломатическия клуб "Бояна". Някои са водели и семействата си. Фитнесът, парната баня, масажите и джакузитата са стрували на бюджета 150 хиляди лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов вчера и се закани да сложи край на авантата. При новото правителство привилегии няма да има, категоричен бе той. Сред облажилите се във ВИП клуба са шефът на каби-нета на Станишев Филип Боков, бившият министър и настоящ евродепутат от БСП Ивайло Калфин и директорът на бол-ница "Св. Екатерина" Генчо Начев. Гергана Паси също е ползвала екстри за 5085 лв. заедно със сестра си Михаела. В списъка има прокурори и приближени до старата власт бизнесмени.

 

„Стандарт": Ракия и бензин няма да поскъпват

Алкохолът няма да поскъпва заради нови акцизи. От януари ще бъде повишен само акцизът за цигарите, стана ясно след 3-часово заседание на кабинета. Премиерът Бойко Борисов свика всички министри от кабинета си, за да обсъдят поредните корекции в бюджета за 2010 г. Огромни жертви трябва да се направят, за да постигнем балансиран бюджет, заяви след срещата вицепремиерът Симеон Дянков. Въпреки това премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът се отказва от предвидените увеличения на акцизите за горива и алкохол. "Хората с казаните да знаят, че не съм против тях и не ги преследвам. Повишаване на акциза ще има само при цигарите", заяви Борисов.

„Монитор": Борисов кани ексминистрите на дебат

Дебат между министрите от сегашния и предишния кабинет да се проведе в петък в Народното събрание. Това предложи вчера премиерът Бойко Борисов, след като приключи работна среща в Министерския съвет, на която беше обсъден бюджет 2010. Той призова в парламента да бъдат привикани и министрите, които сега не са депутати. По време на дебата настоящите и бившите шефове на ведомства ще могат да говорят за финансовото състояние и проблемите във всяко едно от министерствата.

"Реално вдигаме само акциза на цигарите. Няма да пипаме този на спиртните напитки, ще оставим на хората ракията", обяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

„Монитор": Наказанията за хулиганите в училище остават

Училищните наказания за хулигани няма да отпаднат. Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) подготвя промени в правилника за приложение на Закона за народната просвета. Сред тях не е предвидено да бъдат премахнати наказанията забележка в бележника, предупреждение за изключване от училище, преместване в друго школо и полагане на общественополезен труд. Това обясни министърът на образованието Йорданка Фандъкова.

„Монитор": Млекарят от Преслав изнасилен преди смъртта му

Подивяла от алкохол и възбуда гей компания е теглила ножа на 48-годишния Мехмед Тефик, като преди това жертвата е била изнасилена. Това е неофициалната информация от разследването на кървавото убийство, което разтърси Велики Преслав. В неделя на разпит в съда в Шумен бяха докарани трима цигани на възраст от 17 до 20 години, сред които е и непосредственият убиец на Мехмед. Това са момчетата, които мъжът е черпил и в чиято компания е бил до излизането от нощния бар "Силвър клуб"

„Дума": Протест срещу секта в Добрич

С викове "Сектите вън!" активисти на ВМРО и "Атака" протестираха вчера в Добрич срещу участниците в конгрес на религиозното движение "Свидетели на Йехова".

Настояваме за пререгистрация на нетрадиционните за България вероизповедания, сред които са и "Свидетели на Йехова", заяви пред журналисти регионалният координатор на ВМРО Костадин Костадинов. Той коментира, че в годините на прехода е допуснато много вероизповедания, сред които, по думите му, антихуманни и антихристиянски, да развиват дейност в страната и "да разрушават човешки съдби".

Остава още малко време! Под този наслов протече конгресът на сектата, на който присъстваха около 500 души от Североизточна България. В залата имаше касички за дарения, направени от обикновени кашони, а представители на сектата не криеха, че са в костюми "втора ръка", защото нямали средства за по-скъпи.

„Дневник": Тежки сметки за бюджет 2010

Сериозни искания за промени в огласения вече проект на бюджет 2010, няколко конкретни решения и още 10 дни за преговори и преработка на сметките. Това е обобщението от извънредното неделно съвещание на кабинета "Борисов", което продължи над три часа.

Или поне това стана ясно от брифинга, даден от цялото правителство (отсъстваше само министъра без портфейл Божидар Димитров - бел. ред.) пред журналисти. Премиерът и министрите отказаха всякакви детайли дали са договорили нови, по-високи лимити за ресорите си, което ще е изненадващо, защото правителството вече признава риска от дефицит за 2010 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини