От х:

Днес в x:

Queen, Даяна Рос, Андреа Бочели и плеада звезди за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора

Рок група „Куин“ с Адам Ламбърт ще открие концерта посветен на 70-годишнината от възкачването на трона на Елизабет Втора, съобщава Би Би Си.

Даяна Рос, „Дюран Дюран“, Род Стюарт, композиторът Ханс Цимер, певицата Мейбъл, и представителят на Великобритания за конкурса „Евровизия“  Сам Райдър, също ще се появят на сцената пред Бъкингамския дворец. 

Очаква се шоуто да бъде гледано на живо от 22 000 души. Големият концерт ще бъде излъчен от BBC 1 на 4 юни. 

От 22 000 присъстващи, 10 000 получават пропуски при публично гласуване, а над 7 500 билета се предоставят на доброволци и благотворителни организации, представители на въоръжените сили и други. 

През 2002 г., когато Обединеното кралство чества 50-годишнината от възкачването на трона от Елизабет Втора, Брайън Мей изпълнява британския национален химн „God Save the Queen!“ на електрическа китара от покрива на Бъкингамския дворец. Известният китарист намекна, че този път публиката може да очаква още по-впечатляващо представяне.

„Щастливи сме, че ни поканиха отново, двадесет години след като излязохме на зашеметяващото честване на Златния юбилей на кралицата," каза Мей, цитиран от BBC. „Но имаше момент, в който се чудех какво друго може да се направи, след като вече съм свирил на покрива на Бъкингамския дворец. Е, ще видите сами!".

Шоуто ще бъде закрито от соул певицата Даяна Рос, която каза, че е „абсолютно щастлива да получи покана за участие по такъв важен и исторически повод“. 

Други музиканти от афиша са Крейг Дейвид, Ела Еър, Елбоу, Джакс Джоунс, Селест, Андреа Бочели,  диджей Сигала и Найл Роджърс.

Елтън Джон също ще вземе участие, въпреки че изпълнението му ще бъде предварително записано, тъй като в момента е на европейско турне.

В допълнение към музикалните изпълнения ще има изяви на филмови, телевизионни и спортни звезди, като сър Дейвид Атънбъро, тенисистката Ема Радукану,  бившия футболист Дейвид Бекъм,  актьорът и известен комик Стивън Фрай, както  и актрисата Джули Андрюс. 

Композиторите Андрю Лойд Уебър и Лин-Мануел Миранда също ще дадат своя принос за шоуто.  

Концертната програма е само част от юбилейните тържества, които ще се състоят в четиридневния празничен уикенд през юни.

Пред лондончани ще се изявят звезди като Ед Шийрън и Клиф Ричард. Очакват се кралски състезания и приеми. 

Кулминацията на тържествата е парадът на 5 юни, в който ще участват 10 хиляди души, сред които и известни личности. Шествието започва  под камбаните на Уестминстърското абатство, откъдето ще продължи към Бъкингамския дворец.

В центъра на парада ще се движи златната кралска карета, която за последно е изнесена за обществено разглеждане преди две десетилетия. Каретата, създадена през далечната 1762 г., е била използвана от монарсите при най-значимите поводи, включително по време на коронацията на Елизабет Втора на 2 юни 1953 г., но този път тя няма да бъде в нея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини