От х:

Днес в x:

Македония се изненада, че Спаска излезе

Новината за предсрочното освобождаване на Спаска Митрова от Гевгелия вчера предизвика голяма изненада в публичното пространство и беше топ новина в македонските и българските медии, пише днес македонският "Утрински весник"

"Новината бързо се разпространи в родния и град Гевгелия, където компетентните служби, които отговарят за нейния случай се опитваха да проверят информацията. Бившият съпруг на Митрова Войо Савич е разбрал новината от своя адвокат, който го е информирал по телефона. Савич се е интересувал на какво основание бившата му съпруга е пусната от затвора", пише вестникът.
 
"Преди два дни Центъра за социални работи в Гевгелия е получил заявление от Спаска Митрова, в което тя иска да види дъщеря си в затвора. Съдът в Гевгелия вчера в 15 часа е получил заявление подписано от Митрова, в което иска обяснение за нейната присъда. Заявлението не се различава от предишните и има редица обвинения по адрес на съдиите, че са бивши офицери на Югославската народна армия (ЮНА) и водят антибългарска кампания", коментира изданието, като посочва, че новината за освобождаването на Спаска Митрова вчера е било потвърдено от българското посолство в Скопие, откъдето са заявили, че след излизането тя е пристигнала в сградата на посолството.

"Случаят с Митрова, която преди няколко месеца е получила български паспорт предизвика дипломатически несъгласия между България и Македония, след обвиненията на София, че е осъдена защото е българка", пише "Утрински весник". 

Адвокатът на съпруга на Спаска – Васил Джинов е заявил, че още преди два дни е имал неофициални информации, че Спаска щяла да бъде пусната. 

"След като получих потвърждение за това, което е станало информирах моя клиент по телефона, който в момента не е в града", е заявил Джинов. Той е казал още, че ще чака клиентът му да се върне и ще вземат решение какво да правят по-натам. Джинов е припомнил, че на 16 октомври е насрочено ново съдебно заседание, на което те искат отменяне на условната присъда. 

Новината за Спаска Митрова е изненадала и отговорните в Центъра за социални работи. Директорката на центъра Станка Петрова е заявила, че преди два дни са получили заявление, че Спаска иска да види дъщеря си в затвора. Детето от 29 юли се намира в дома на бащата Войо Савич. 

От съда в Гевгелия от своя страна са информирали, че майката на Спаска – Сузана вчера е внесла заявление от името на дъщеря си. В него се иска обяснение за присъдата. Според председателя на съда Марица Аврамчева- Зафировска в заявлението било посочено, че Спаска Митрова е освободена по заповед на директора и тя самата не е поискала това. Съдът не е бил официално информиран за освобождаването. 

"Освобождаването на българката Спаска вчера беше топ новина в българските медии. За освобождаването бил информиран и българският министър без портфейл Божидар Димитров. 

Българската Агенция "Фокус" обширно предаде изявленията в македонските медии, сред които и на агенция МИА, където директорът на затвора е заявил, че Спаска била една от най-примерните затворнички", коментира "Утрински весник".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини