От х:

Днес в x:

ВСС разглежда по същество отстраняването на главния прокурор

Прогнози от адвокатите Людмил Рангелов и Димитър Марковски:

"Видя ми се спокоен, той няма и за какво да се притеснява, част от обвиненията наистина са сериозни - оповестяване на информация от СРС, например. Въпросът е дали основанията ще бъдат приети за достатъчни. Не смятам, че нещо се е променило в това отношение", каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS адв. Людмил Рангелов,

"Положението с престъпността в страната се влошава от година върви в негативна посока и това е поради войната между прокуратурата и МВР, липсата на координация носи предимства за престъпността, в това отношение Гешев е прав, но и прокуратурата не търси начин отношенията между двете институции да са конструктивни", смята той.

Адвокат Димитър Марковски смята, че ще има дебат по същество. Иван Гешев иска този казус да бъде решен. Не смятам, че до освобождане на главния прокурор ще се стигне, няма да се случи. Има консолидирано мнозинство, което няма да отстъпи от своя избор, те са избрали Гешев.

"Днес няма да има произнасяне по казуса "Гешев", категоричен е Марковски.

Йорданова призова за дебат по същество по допуснатите основания

Нека да припомним, че основанието, за което говори г-н Гешев относно изпратените книги към Български хелзинкски комитет, това е демонстрация за арогантното и неуважително отношение към правозащитните организации, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди днешното заседание на ВСС.

Тя припомни, че в основанията за искането за отстраняването на главния прокурор са и недопустими атаки срещу адвокатурата.

Гешев не се притеснява 

На идване на заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев изтъкна, че не се притеснява от предстоящото решение на Пленума на ВСС. Той определи като смешни основанията в предложенията за предсрочното му освобождаване и заяви, че в тях се коренят политически мотиви.

"Не мога да преценя какво ще е решението на Пленума, но нямам никакви притеснения абсолютно всички основания, посочени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, да бъдат разгледани открито от ВСС пред българските граждани и общественост, които да се запознаят с техния характер чрез БНТ. Ако не беше тъжно всичко това, щеше да е смешно. Смешна е не процедурата, а основанията. Едва ли основание за отстраняване на главен прокурор в европейска държава може да бъде това, че е подарил български класици на неправителствена организация. Тъжното е, че чрез тези измислени основания изпълняват политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата, отстраняване на главния прокурор и използването ѝ като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и споделят различни политически интереси." - каза Гешев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини