От х:

Днес в x:

ПАСЕ призовава за максимален натиск върху Русия да прекрати агресията си и за единна подкрепа за Украйна

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова днес за „решителни действия“ от страна на международната общност за защита на демократичния световен ред, окачествявайки руската агресия срещу Украйна като „безпрецедентно тежки действия“ със сериозни последици по целия свят, предаде пресслужбата на ПАСЕ.

Одобрявайки резолюция и препоръки, базирани на доклад на Франк Швабе (Германия), ПАСЕ отбелязва: „На картата на Европа се появиха нови разделителни линии, начертани от руските власти с тяхната реторика и действия“.

Руската агресия, освен всичко друго, провокира също най-тежката хуманитарна криза в Европа от Втората световна война насам, отправяйки предизвикателство към глобалното управление, и доведе до рязък ръст в цените на енергията и продоволствена несигурност, посочват депутатите на ПАСЕ.

„Не само мащабът на актуалните предизвикателства, но също реакцията на Съвета на Европа и неговите държави членки към тях ще оформят бъдещето на европейската история“, отбелязва ПАСЕ.

Асамблеята отново осъди най-остро руската агресия срещу Украйна и потвърди солидарността си с Украйна и нейния народ, засвидетелствайки неизменната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в международно признатите й граници.

ПАСЕ каза, че е „обезпокоена от увеличаващите се доказателства за жестокости, извършени от руските въоръжени сили“. Асамблеята изрази пълна подкрепа за всички усилия за разследване на нарушаването от Русия на правата на човека и международното хуманитарно право и други престъпления, включително военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, както и за търсене на отговорност от агресора.

В същото време ПАСЕ предложи засилване на ангажимента на Съвета на Европа към беларуското и руското гражданско общество, правозащитници, независими журналисти, академични среди и демократичните сили, които зачитат ценностите и принципите на организацията.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    К
    К
    2 0
    19:43, 28 апр 2022
    резолюциите на ПАСЕ струват по-малко от хартията, на която са написани. Да се изметат фашистките изроди!
Последни новини