От х:

Днес в x:

Nissan Eporo не може да се блъсне никога

Концепция вдъхновена от пасажите с риби

От Nissan вярват, че е възможно да има свят без автомобилни катастрофи, като разкриха за специфична концепция, която е вдъхновена от пасажите с риби. Както е известно, един пасаж с риби представлява група от бързо движещите се обекти, които са групирани близо един до друг, но успяват по някакъв начин да не се сблъскат. 

От Nissan са решили да приложат този принцип в автомобилния свят, като в случая представят миниатюрни роботи. Концепцията бе разкрита по време на електронното изложение CEATEC в Япония. 

При развитието на концепцията Eporo са приложени три основни принципа: Collision Avoidance, Traveling Side-by-Side и Approaching. Какво ще рече това? В общи линии рибите разпознават останалото около тях предимно на базата на зрението си и на свои сензори. В резултат на това те формират своите пасажи. Роботизираните коли притежават специфичен лазер, който засича обектите около тях. Налице са и други комуникационни технологии. 

Според Nissan това е първата разработка за роботизирана кола, която може да се движи в група, като постоянно споделя информация за позицията си и тази на другите. Nissan провеждат изследване, като се надяват да създадат автомобили, които няма как да се блъснат благодарение на специфичните технологии за комуникиране помежду си.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини