От х:

Днес в x:

Д-р Мустафа Йондер Долап отблизо

Изображение 1 от 2

    Здравейте, Д-р Мустафа Йондер Долап, бихме искали да Ви опознаем по-отблизо?

    Роден съм в град Антакя през 1973 година. Завърших бакалавърска степен в медицинския факултет на Университет “Истанбул” през 1996 г., а специализацията си в областта на общата хирургия завърших в учебно-изследователска болница “Хасеки“. От 2001 година съм практикуващ специалист по обща хирургия, a oт 2007 година работя като специалист по обща хирургия и заместник-главен лекар в частна болница “Чорлу Ватан”. Завършил съм обучение по “Минимално Инвазивна Хирургия” в Страсбург през 2013г., а в периода 2015г.-2017г. завърших и обучение за “Хирургия при Затлъстяване и Метаболитни Заболявания” в медицинския факултет “Джеррахпаша”. Също така в момента съм студент втора година във факултета по спортни науки. Като аматьор се интересувам от джогинг. Аз съм и образователен доброволец.


    Какви са областите Ви на професионален интерес?

    Основно се интересувам от така наречената минимално инвазивна т.е. лапароскопска (безкръвна) хирургия. Като хирург извършвам лапароскопски интервенции в областта на бариатричната и метаболитна хирургия, заболявания на храносмилателната система, онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на жлъчния мехур и панкреаса, щитовидна и ендокринна хирургия, доброкачествени и злокачествени заболявания на гърдата, коремни и ингвинални хернии и много други.

    Какво представлява затлъстяването? Какви са етапите на заболяването?

    Затлъстяването представлява натрупване на прекомерно количество мастна тъкан в тялото. Това отлагане на мастна тъкан може да бъде подкожно, в коремната кухина или около вътрешните органи. Според класификацията по индекса на телесната маса (ИТМ), при индекс над 25 говорим за наднормено тегло, а при индекс над 30 за затлъстяване. Индекс на телесната маса се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат и според резултата се прави класификация за състоянието на конкретния пациент в скалата: пациенти с поднормено тегло и пациенти с тежко затлъстяване.

    Кои са факторите, които водят до възникването на болестното затлъстяване? Какви здравословни проблеми причинява затлъстяването? И ако не се лекува какви последствия може да има?

    Основните причини, които водят до затлъстяване са неправилните хранителни навици, заседналия начин на живот и някои ендокринни заболявания, като хипотиреоидизъм и синдром на Кушинг и др. Затлъстяването може да повлияе в отрицателна посока върху качеството на живот на страдащия, социалния живот и психическото състояние на човека, както и да причини сериозни заболявания. При пациенти с наднормено тегло се наблюдава драстично нарастване на риска от появата на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, омазняване на черния дроб (чернодробна стеатоза), костно-ставни заболявания, а също и увеличаване на риска от развиване на онкологични заболявания. В тази връзка е известно, че затлъстяването не е само проблем, свързан с естетичната визия на пациента, а е заболяване, което има сериозни последствия върху здравословното състояние на човека, и е един от основните фактори, скъсяващи човешкия живот.


    Има ли нехирургични методи за лечение на болестното затлъстяване и ако има кои са тези методи?

    Нехирургичните методи за лечение на затлъстяването може да се класифицират като спазване на строга диета, поставяне на интрагастрален балон и поставяне на стомашен ботокс.


    Доколкото сме информирани има различни хирургични намеси, които се извършват при лечението на болестното затлъстяване. Бихте ли ни информирали за тях? Как се определя кой е най-подходящия хирургичен метод за конкретния пациент?

    Най-често извършваните хирургични интервенции в областта на бариатричната и метаболитна хирургия са: “Ръкавна Гастректомия”, “Стомашен Байпас” и “Транзитна Бипартиция”. Подходящия за конкретния пациент хирургичен подход се определя след оценяване на множество фактори като физическо състояние, коморбидни (съпътстващи) заболявания и начин на живот на пациента и др.


    Всеки желаещ пациент може ли да се подложи на бариатрична хирургия?

    Не всеки пациент с наднормено тегло отговаря на условията за оперативна намеса. Тук решаващ фактор е индексът на телесна маса и наличието на допълнителни заболявания като диабет тип 2.


    Какво представлява предоперативния процес? Какви прегледи и изследвания се извършват по време на този процес за оценяването на състоянието на пациента?

    Преди да се вземе окончателно решение за хирургична намеса, пациентите се подлагат на физически прегледи при специалисти от различни браншове и детайлни лабораторни изследвания. В предоперативната подготовка са включени консултации със специалист по кардиология, специалист по вътрешни болести, специалист по гръдни заболявания, специалист по психиатрия, специалист по хранене и диететика, заедно с това се извършват и подробни кръвни изследвания.

    Ако след тези прегледи и изследвания се оцени, че пациентът отговаря на необходимите условия за извършване на оперативна намеса, се извършва и консултация със специалист по анестезиология и реанимация и ако няма установена медицинска предпоставка пред извършването на оперативна намеса се преминава към самата интервенция. Ако по време на проведените прегледи и изследвания се установи наличие на пречки от медицинска гледна точка, пред извършването на оперативната намеса първо се прилага нужното лечение за елиминирането на тези предпоставки и след това, когато се стабилизира състоянието на пациента се обмисля оперативната намеса.


    Каква е продължителността на операцията? Колко дни е предвидената хоспитализация и следоперативно проследяване? След колко дни пациентът може да се върне към нормалния си начин на живот?

    Времевата продължителност на хирургичната намеса варира в зависимост от вида на планираната интервенция. Например интервенцията “Ръкавна Гастректомия” отнема средно около 1-2 часа, “Стомашният Байпас” отнема 2-3 часа, а “Транзитната Бипартиция” отнема средно около 3 часа. Стандартно предвиденото време за хоспитализация и следоперативно проследяване в болнична среда е около 4-5 дни. Въпреки, че пациентът се връща към ежедневния си живот няколко дни след интервенцията, за да се върне към работната си длъжност ще бъде необходимо да са изминали поне 10-15 дни след операцията.


    Какъв вид анестезия се прилага в бариатричната хирургия?

    Хирургичните интервенции в областта на бариатричната хирургия се извършва под обща анестезия. Всички операции се извършват с изключително внимание и прецизност от страна на нашите опитни специалисти в областта на бариатричната хирургия.


    На кое обръщате най-голямо внимание по време на операцията?

    Всеки отделен етап от оперативната намеса изисква максимално внимание. Определянето на правилния за пациента оперативен подход е толкова важно, колкото и самата операция. Материалите и приспособленията, които използваме по време на хирургичните интервенции са с най-високо качество и отговарят на глобалните стандарти за качество.


    Какви са рисковете на тези хирургични интервенции и какви усложнения може да възникнат? От какво най-вече се опасяват пациентите?

    Основните опасения по време на оперативните намеси са възникването на белодробните проблеми, тромбоемболия, кръвоизливи и образуването на ингвинални хернии. При пациенти на които е извършена интервенцията “Ръкавна Гастректомия”, основното опасение на пациентите е образуването на течовете от степлера( мястото на шева). Водената световна статистиките в медицинската литературата показва, че това се наблюдава в 2-4% от случаите.


    На какво трябва да обърнат внимание пациентите в следоперативния процес?

    От основно значение в следоперативния процес е приемането на достатъчно количество течности, спазването на правилен хранителен режим, както и проследяването от страна на специалист по хранене и диететика. Но най-същественната точка в този процес е вземането на решение за трайната промяна в начина на живот по отношение на хранителните навици и ежедневните дейности. Наблюдаваното наддаване на тегло през последващите години след оперативната намеса се дължи най-вече на нерационалното хранене.


    Имате ли пациенти, които идват и от чужбина за този вид операции? Как може заинтересованите лица да се свържат с вас?

    Много често имаме пациенти от чужбина, особено от страни като България, Румъния, Италия, Германия и Македония, които се обръщат към нашия център за лечение на затлъстяването и бариатрична хирургия. В болницата ни разполагаме с отдел за международни пациенти, който се състои от опитен екип от колеги преводачи, които успешно извършват комуникацията с чуждестранните ни пациенти и осигуряват нужната за тях подкрепа на всеки един етап. С увереност мога да твърдя, че чуждестранните ни пациенти може да бъдат сигурни, че няма да имат проблеми като езикова бариера в нашата болница и ще се почувстват като у дома.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини