От х:

Днес в x:

Първият български пилот, усвоил F-16: Tози изтребител е технологичен скок за нас

Пилотът от българските ВВС, който завърши курса за обучение на изтребител F-16, ще се завърне у нас с първите нови самолети за военната ни авиация от Съединените щати.

Капитан Александър Велинов е пилотирал МиГ-29 преди да бъде избран за програмата в САЩ. Миналата седмица курсът му за приучване на американския изтребител приключи успешно и той стана първият българин, усвоил F-16.

Ето какво сподели той пред БНТ днес в Авиобаза "Граф Игнатиево":

"F-16 ще бъде технологичен скок, спрямо техниката, с която в момента разполагаме и той ще даде на България една възможност да бъдем по-интегрирани и на по-високо ниво, спрямо съюзниците ни в НАТО. Управлението на F-16 е значително улеснение и това дава възможност на пилота да се фокусира изцяло върху бойните способности на самолета, той да бъде използван като оръжие. Щом получим самолетите и почнем да се готвим в родното небе, хора, които натрупат достатъчно опит и които изглеждат подготвени, ще бъдат изпратени обратно за преминаване курс за инструктори. Надявам се да дойде този момент, в който ще бъда достатъчно подготвен, за да мога да стана инструктор и да предам опита си на по-младите летци".

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Fb
    FB
    3 -1
    13:48, 15 апр 2022
    Бря , бря , ще кажеш, че ние сме ги произвели тия самолети, голям скок няма що ...
  • 2
    Ha
    Haha
    3 -1
    14:02, 15 апр 2022
    Тоя бъзика ли се с нас бе или за овце ни взеха ?!
Последни новини