От х:

Днес в x:

Заснеха калмари да "изчезват" като сменят цвета си

Изображение 1 от 2

    Японски учени от Института за наука и технологии в Окинава (OIST) успяха за първи път да заснемат калмари, които се маскират и променят цвета си, съобщи сп. "Сайънтифик рипортс". 

    Докато октоподите и сепиите са известни с това, че използват камуфлаж, който съответства на цвета на обкръжаващата ги среда, при трети тип главоного - калмарът, никога досега не е наблюдавана подобна способност.

    За целите на експеримента изследователите са поставили калмари в голям аквариум, разделен на две части. В едната от тях е имало водорасли, в цвета на които главоногите са започнали да се маскират, променяйки цвета си. Процесът е заснет успешно с подводна камера, като по този начин се доказва, че калмарите също прибягват до камуфлаж според цвета на заобикалящата ги среда.

    "Ако средата, която калмарите имитират, е толкова важна, тогава увеличаването или намаляването на популацията може да е свързано и със здравето на кораловите рифове", казват учените.

    Изследователите отново обръщат внимание на факта, че досега на науката не е била известна способността на калмарите да променят окраската си в зависимост от външната среда. Новите открития ще позволят на учените  да разберат по-добре живота на тези създания, който буквално е обвит в мистерия. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини