От х:

Днес в x:

Силно земетресение край Фукушима взе жертви

Двама души са загинали при силното земетресение в Япония вчера. Ранени са 94 души, четирима от тях - тежко, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

Земетресението стана в морето край на префектура Фукушима в Северна Япония. Японската метеорологична служба първоначално съобщи, че то е било с магнитуд 7,3, но впоследствие коригира данните за силата му на 7,4.

Трусът остави без ток над 2 милиона домакинства в района на Токио.

Издадено беше предупреждение за неголямо цунами в крайбрежието на префектури Фукушима и Мияки, но по-късно метеорологичната служба го отмени. Приливна вълна с височина 30 см достигна брега на Ишиномаки, на около 390 км североизточно от столицата.

Земетресението е било почувствано на много места в Източна Япония. В Токио сградите силно са се разлюлели.</p>

Районът на днешния трус е в същата част на Северна Япония, която преди 11 години беше опустошена от земетресение с магнитуд 9 и последвало цунами. Те причиниха тежка авария в ядрената централа &quot;Фукушима&quot; и значително изтичане на радиация, заради която някои райони остават необитаеми, припомня АП.

Японският министър на промишлеността обяви, че АЕЦ „Фукушима Даичи“ е като цяло в добро състояние. В префектура Фукушима много хора са били откарани в болница след първия трус.

Японските летища „Ханеда“ и „Нарита“ не са пострадали от мощното първо земетресение. Влакът стрела „Тохоку Шинкансен“, превозващ 100 души, е излязъл от релсите заради земетресението, но пострадали няма.

Второ земетресение с магнитуд от 5,6 беше усетено тази нощ в крайбрежните райони на японската префектура Фукушима, съобщи националното метеорологично управление на страната, предаде ТАСС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини