От х:

Днес в x:

Спират опасни детски дрехи от пазара

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров e разпоредил незабавно да бъде временно спряна продажбата на детски облекла, обувки и аксесоари, а също и на дамски и мъжки спортни обувки, за които има голяма вероятност да се окажат опасни.
Това се казва в съобщение на КЗП, откъдето обаче засега не уточняват нито конкретни марки, нито магазини.
След проверки на комисията в навечерието на новата учебна година са открити редица съмнителни стоки, предимно дрехи за деца. В магазин в столицата са открити три модела анцузи за момчета с горнище и панталон. Опасността е заложена в наличието на връзки в долната част на блузката и на панталона - в областта на кръста. Докато децата играят, ако са по-дълги от допустимото, тези връзки могат да се закачат на катерушки, колелета и брави на врати и това да доведе до нараняване, уточниха от КЗП. Съмнението за опасността възникнало у инспекторите, след като търговецът не могъл да представи документи, доказващи съответствието на детските комплекти с изискванията за безопасност по отношение дължината на връзките.

В рамките на акцията са извършени и няколко проверки по жалби и сигнали на потребители. При една от тях, състояла се в детски магазин в София, са взети проби от тъмносин детски панталон, за който майка на момченце сигнализирала, че оцветява бельото на сина й. В хода на проверката не са предоставени документи, които да удостоверят, че дрехата е безопасна. Предстоящите лабораторни анализи ще покажат дали артикулът отговаря на изискванията за безопасност или да бъде разпоредено унищожаването на този вид панталонки.
При проверка в магазин във Варна пък са открити два модела детски обувки – от текстил и от кожа, в чиито опаковки са поставени дехидратиращи пликчета. Оплакването е, че обувките излъчват силна неприятна миризма. От КЗП обаче проверяват дали материалите, от които са изработени обувките, са се пропили от изпаренията на веществото в пликчетата и дали то те предизвиква кожни алергии.
 
От комисията са проверявали освен облекла за деца, също и аксесоари, с които момиченцата прибират косите си. В Благоевград е установена продажбата на два вида диадеми, за които също са липсвали документи, доказващи, че преди пускането им в продажба изделията са били изпитани в лаборатория и отговарят на изискванията за безопасност по отношение остротата на ръбовете от вътрешната им страна. КЗП неведнъж е спирала подобни диадеми, които са предизвиквали рани върху главите на деца. Ако се окаже, че и в този случай ръбовете са по-остри от допустимото, въпросните диадеми ще трябва да бъдат унищожени.

При обхождането на магазини с детски стоки инспектори в Русе попаднали и на  детска количка със зимен и летен кош. Когато възникнало съмнението, че тя може да бъде опасна за детето, инспекторите поискали документи за безопасност, каквито не им били представени. Тъй като в този обект е имало само една налична бройка от модела, се е наложила проверка и в склада в град Шумен, откъдето са взети проби за лабораторни анализи и оценка на безопасността на количката. Някои от показателите, по които ще бъде изпитана количката, са закрепване на тялото на детето и удобство, сила и здравина на материалите и др.

В случай че лабораторните анализи покажат, че някоя от стоките не отговаря на европейските стандарти за безопасност, тя ще бъде унищожена или ако позволява и търговецът прецени – преработена така, че да бъдат отстранени предпоставките за опасност, се казва още в съобщението на КЗП.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини