От х:

Днес в x:

Георги Гьоков: Очакванията са след 1 юли плащанията към пенсионерите да не бъдат по-ниски от настоящите

Очакването на обществото е след 1 юли плащанията към пенсионерите с или без ковид добавка да не бъдат по-ниски от това, което са получавали до момента. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на NOVA News, съобщиха от министерството.

По думите на Гьоков, ако не бъде взето решение по сега действащото законодателство, предстои осъвременяване на пенсиите с около 6,1 процента. Това няма да покрие 60 лв., които ще отпаднат евентуално от 1 юли, уточни той.

Министърът обясни, че Националният осигурителен институт работи по изчисленията на различни варианти, които работна група ще разгледа до края на април. "Ще бъдат подготвени поне два алтернативни варианта, които ще предложим на Народното събрание", обясни Гьоков. Той увери, че "до края на юни няма да има пенсионер, който да получава по-малко плащане от декемврийското".

Министърът обясни, че средното увеличение на пенсиите след преизчислението на 25 декември е с 12,8 на сто или около 61 лв. "Пенсионерите ще получат три вида добавки този месец към преизчислената си пенсия - 60 лв. ковид добавка, доплащане, изравняващо февруарската пенсия с декемврийската и още едно доплащане за компенсация за януарското плащане", каза той.

В коментир на проекта на държавния бюджет за 2022 г. Гьоков посочи, че социалната програма за настоящата година е по-добра от последните десетина години и това се отбелязва и от социалните партньори.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фб
    ФБ
    3 0
    16:18, 2 фев 2022
    Викнете тоя математика Витанов, щом не можете да си направите сметката, в крайна сметка, ако се затрудни да хвърля боб.
  • 2
    Ха
    Хасково
    1 0
    21:28, 3 фев 2022
    Оставете вече пенсионерите мислете и за младите които работят в България.И младите са ваксинирани защо Киро не плаща 75лв.на младите а само на Пенсионерите???На изборите само Пенсионерите ли гласуват Кирчо мисли и за младите които са ваксинирани.
Последни новини