От х:

Днес в x:

Слънцето бомбардира Земята с "бърз" слънчев вятър

"Спокойното" Слънце бомбардира Земята с мощни ветрове, които могат да разстроят съобщенията, самолетните полети и електропреносните системи, предаде Ройтерс, като цитира резултати от американско изследване. 

Броят на слънчевите петна върху повърхността на Слънцето се използва, за да се измерва неговата активност. Петната достигат върховия си брой през т.н. слънчев максимум, след което достигат минимум по време на 11-годишния слънчев цикъл. 

Понастоящем Слънцето е в "тиха" фаза. По време на максимума мощни слънчеви изригвания и геомагнитни бури изхвърлят в космоса огромни количества енергия, връхлитат защитните магнитни полета на Земята, отклоняват изкуствените спътници, нарушават комуникациите и причиняват колоритни полярни сияния. 

Учени от Националния център за атмосферни изследвания и от Мичиганския университет в САЩ установиха, че миналата година Земята е била бомбардирана с мощни слънчеви ветрове, въпреки че Слънцето бе в необичайно спокойна фаза. 

Сара Гибсън от Центъра каза, че слънчевият вятър удря Земята като пожарникарски маркуч, въпреки че почти няма слънчеви петна. 

Учените пишат в Journal of Geophysical Research, че с намаляването на броя на слънчевите петна през последните няколко години по повърхността на звездата ни близо до екватора остават големи дупки. През тях към Земята духат силни ветрове. 

През 2008 г. вихрите са бомбардирали нашата планета през 55% от периода на изследванията, докато през 1996 г. са духали през 31% от периода на измерванията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини