От х:

Днес в x:

Лорер: Няма причина в страната да не дойде голям инвеститор, ако тук се спазват законите и си оправим инфраструктурата

Сигурен съм, че голям инвеститор ще дойде, няма никаква обективна причина това да не се случи, особено ако си изпълним задачите България да стане законова държава, базовата ни инфраструктура да прилича на средноевропейска, да имаме високи нива в образованието и здравеопазването, както и цялата държавна машина да привлича инвеститори.

Това каза в минутите за парламентарен контрол Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа. Най-важното е всички министерства да работят като един отбор, когато идването на такъв инвеститор се появи като действителна възможност, каза Лорер. Той посочи, че целта на управлението е България е да има 5 процента ръст на БВП.

Агенцията за малки и средни предприятия ще е към Министерството на иновациите и растежа, каза министърът в отговор на въпрос. Парите, отделяни досега за Националния иновационен фонд ще се увеличат, но първо ще има известна промяна в управлението на фонда за постигане на по-високо качество и едва тогава ще се поиска по-голяма сума от бюджета. За подобни пера има средства и през европейските финансови инструменти, каза още Лорер.

Задачата на Българската банка за развитие (ББР) е да работи в помощ на малкия и среден бизнес, особено там където той не може да се обслужва от търговските банки. ББР ще работи заедно с различни сектори на икономиката и пример за това е програмата за подпомагане на туризма с 60 милиона лева. Подобна програма се подготвя за земеделието и розоварната индустрия, които също имат затруднения с финансирането. Работим и по възможността дали може да има подобна програма за финансиране на енергийни сметки, каза Лорер.

Подкрепата за индустриалните зони е залегнала в един от фишовете на Плана за възстановяване и устойчивост, каза Лорер. Тези зони са ключови да привличане на чуждестранни инвеститори, като нашата амбиция е да се подпомагат тези зони, в които има инвеститори с намерение да развиват бизнес. Помощта за индустриална зона с неясна локация и за неясен инвеститор е много рискова и може да доведе до харчене на средства без ефект, каза Лорер.

Искаме да има ясни правила за бизнеса, предвидима правна среда и липса на корупция - това са най-важните неща за чуждестранните инвеститори, каза още Лорер. С промени в Закона за насърчаване на инвестиции искаме да станем най-малкото сравними със съседните държави. Ще има и активен маркетинг на България като подходяща страна за инвестиции За да може страната ни да привлича инвеститори, тя трябва да има и кадри и затова работим заедно с Министерството на здравеопазването, каза още министърът.

През плана за възстановяване и устойчивост, както и през европейските програми ще има конкретни инструменти за подпомагане на бизнеса, каза Лорер в отговор на въпрос. При всеки един разговор с инвеститори ние ще искаме не само да имат производствена дейност у нас, но и развойна дейност, а защо не и финансови центрове, каза Лорер. Ще предлагаме на фирмите, които вече са в страната да привличат и подизпълнители тук, каза министърът на иновациите и растежа.

Българската икономика ще преживее кризата - безработицата е рекордно ниска, има мерки за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията, а всички експерти казват, че цената на тока няма да е същата до края на март, защото пада и потреблението, каза още министър Лорер.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  Наблюдател
  0 0
  22:05, 19 яну 2022
  Инфраструктурата са магистралите ни!! Кой строеше магистрали и кой после изчегъртваше!
  С това правителство и президент никой няма да дойди да инвестира още повече че сегашните водят до фалит малките фирми с няколко работника .

Още новини

Последни новини