От х:

Днес в x:

Нови противоепидемични мерки - от Турция само с PCR + Зелен сертификат

От 19 януари 2022 година влиза в сила новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Според заповедта от страни в червената зона в България ще се влиза с 2 документа, за да се избегне карантина.

Пристигащите от страните в червения списък, за да не попаднат в карантина, ще трябва на границата да представят 2 документа, единият е Европейски зелелен сертификат, а другият- отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа по-рано, бързите антигени тестове няма да се признават според заповедта.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Република Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Кралство Бахрейн, Ливанска република и Кооперативна република Гвиана, информира Външното министерство.

Попадането на Сърбия и Турция в Червената зона и задължителното условие, освен Европейския зелен сертификат да се прави и скъпия PCR тест, ще прекратят до голяма степен еднодневните пътувания за шопинг туризъм най-вече до южната ни съседка Турция. Припомняме, че до 19 януари прибиращите се от Турция в България, за да не попаднат под карантина, бе достатъчно да представят само Зелен сертификат или резултат от евтиния антигенен тест.

Части от заповедта на министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова:

4.4. Лицата по т. 4.3. се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVIDсертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ.

4.5. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един от документите по т. 4.4 се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

4.5.1.Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от документите, посочени в т. 4.4. (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

4.6. Децата от навършването на 12 до 18 години, пристигащи от държава в червена зона, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ. В случай, че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което е посочено, че ще пребивават, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    12 -1
    20:23, 17 яну 2022
    ЕЕЕ не се наядоха и от подмяната.Пълни глупости прави правителството да лиже задника на крварите.Няма дълго да се задържът- максимум до м. март.
  • 2
    Ло
    локомотива
    3 0
    18:51, 18 яну 2022
    Пак се почва с малоумните заповеди,толкова ли трябват тези 90лева за теста бе дае-а вашта мама мръсна и нещастни управляващи.
Последни новини