От х:

Днес в x:

Pfizer, BioNTech, и Moderna печелят по 1000 долара всяка секунда

Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по над 65 000 долара всяка минута с продажбата на своите изключително успешни ваксини срещу COVID-19, докато най-бедните страни в света остават неваксинирани. Това сочи нов анализ, предаде АФП.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните страни без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA), - коалиция, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу COVID-19, и която базира изчисленията си върху отчетите на компаниите.

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от 34 милиарда долара само през тази година, което прави над 1000 долара на секунда, или 65 000 долара на минута, или 93,5 милиона долара на ден.

„Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само два процента от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус“, каза Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

„Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт“.

Pfizer и BioNTech са доставили по-малко от един процент от общите си доставки за страни с ниски доходи, докато Moderna е доставила само 0,2 процента, казват от Алианса за ваксини. В момента 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с AstraZeneca и Johnson & Johnson, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява.

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да "увеличи глобалното предлагане , да намали цените и да спаси милиони животи."

В случая отказът на Moderna да сподели технологията си е въпреки изричния натиск от Белия дом и исканията на СЗО компанията да си сътрудничи и да помогне за ускоряване на плана за ваксиниране в Южна Африка.

Докато главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отхвърли споделянето на технологии като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри спешната употреба на индийската Сovaxin по-рано този месец доказва, че развиващите се страни имат капацитет и опит, добави PVA.

PVA, чиито 80 члена включват Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призовава фармацевтичните корпорации незабавно да преустановят правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу COVID-19, като се съгласят с предложения отказ от споразумението TRIPS на Световната търговска организация.

Повече от 100 нации, включително Съединените щати, подкрепят този ход, но той е блокиран от богати страни, включително Обединеното кралство и Германия.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини