От х:

Днес в x:

Финландия спира да прилага ваксината на ''Модерна'' при мъже под 30 г.

Финландия последва примера на Швеция и Дания и ограничи прилагането на ваксината срещу коронавирус на "Модерна" при мъжете под 30-годишна възраст, предаде Ройтерс.

Директорът на финландския здравен институт Мика Салминен заяви, че вместо това, в страната за мъже родени след 1991 г. и по-късно, ще се прилага ваксината "Пфайзер/Бионтех". Към момента във Финландия ваксинират само тези над 12-годишна възраст.

„В проучване, което обхваща целия скандинавски район е достигнато до заключение, че младите мъже, които са били ваксинирани със "Спайквакс", са по-склонни да развият миокардит“, обяви Салминен.

Шведските и датските власти обявиха вчера, че прекратяват прилагането на „Модерна“ при млади хора и деца, цитирайки същото непубликувано проучване.

Норвежките здравни власти препоръчаха мъжете под 30-годишна възраст да се ваксинират с "Пфайзер/Бионтех".

От финландския здравен институт заявиха, че проучването ще бъде публикувано в рамките на няколко седмици и заключенията от него ще бъдат изпратени до Европейската агенция по лекарствата за допълнителна оценка.

През юли от агенцията съобщиха, че подобни сърдечни възпалителни процеси са изключително рядко явление при ваксинация със "Спайквакс" или „Комирнати“, но са по-възможни при млади мъже след втора доза.

Официален говорител на "Модерна" коментира решенията на Швеция и Дания в сряда вечер:

„Типично това са леко протичащи случаи, болните обикновено се възстановяват за кратко време след стандартното лечение и почивка. Рисковете от миокардит са значително по-високи за тези заразени с коронавирус, затова ваксинацията продължава да е най-добрият вариант“.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини