От х:

Днес в x:

Изкуствената кожа, която ще ни потопи в метавселената

От няколко дни темата за преименуването на компанията Facebook на Meta и плановете на Марк Зукърбърг за създаване на виртуална метавселена са почти толкова актуални, колкото и тази за COVID-19.

Засега превръщането на социалната мрежа, която е колкото обичана, толкова и мразена, в цял виртуален свят, ни изглежда по-скоро като утопия. Но постепенно научаваме и конкретните стъпки, които ще се предприемат и всичко започва да изглежда една идея по-реалистично.

Да, и сега можем да се виждаме с приятели, да "посещаваме" концерти и спортни събития и да играем игри онлайн, но Meta иска да ни даде едно цялостно усещане, буквално да ни пренесе там, в другата вселена. За да се случи това, е необходимо стимулиране на всички сетива.

За постигане на тази цел от Meta работят в партньорство с учени от Carnegie Mellon University по иновативен сензор за допир и нов пластмасов материал, които могат да работят заедно, за да се създаде подобие на кожа за нуждите на метавселената и нейните потребители.

Материалът е с дебелина по-малко от три милиметра, носи името ReSkin и съдържа магнитни частици, които произвеждат магнитно поле. Когато "кожата" влезе в контакт с друга повърхност, то се променя. Сензор записва промените и предава данните към софтуер с изкуствен интелект, който има задача да установи с какво е бил допирът и колко силен е той.

Изобретението е тествано върху роботи, които държат меки плодове като грозде. Освен това е поставено в гумена ръкавица, докато истинска човешка ръка оформя прическа кок. Целта на експериментите е да се създаде база данни от около 100 различни физически докосвания, за да може след това изкуственият интелект да ги разпознава.

Според Зукърбърг, откритието ги нарежда "една стъпка по-близо до реалистични виртуални обекти и физически взаимодействия в метавселената". Според изследователи в Meta пък, досега разработването на подобни сензори е било прекалено скъпо и трудоемко, но това е следващата логична стъпка, след като в последните години се направи толкова много за зрителните и слухови стимулации, цитират от CNBC.

Постижението на ReSkin на Meta е, че може да идентифицира сили до 0,1 нютона от обекти с ширина под 1 мм. И няма как да не ни е интересно какво би било усещането да сме облечени в подобна "кожа" и да се потопим в метавселената на Зукърбърг с всичките си сетива.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини