От х:

Днес в x:

Правителството на Борисов вдигнало до 11 хил. лв. тавана на месечната заплата в държавните бордове

Правителството на Бойко Борисов е вдигнало тавана на заплатите в бордовете на държавните фирми между 30 и 50%. От май 2020 г. месечното възнаграждение на директорите може да скочи до 10 980 лева при на акционерните дружества , а при тези с ограничена отговорност (ООД) - до 9760 лева, откри проверка на "Сега". Дотогава таванът е бил 7320 лева.

Увеличението е било прокарано тихомълком с промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Ефектът веднага се е усетил и разходите за фонд "Работна заплата" за ръководствата на някои държавни фирми са се увеличили рязко.

Наскоро служебният министър на образованието Николай Денков обяви, че изпълнителният директор на държавната фирма "Ученически отдих и спорт" ЕАД е получавал заплата от 10 370 лв. или 17 минимални работни заплати. В същото време дружеството от 2019 г. излиза на загуба, а преди дни бе уличено във фиктивни нощувки на ученици в почивните бази на стойност от 8 млн.лева.

Промените в размера на максималните възнаграждения в бордовете са прокарани от кабинета на ГЕРБ с приемането на правилник за прилагане на новия Закона за публичните предприятия. С него се въведоха нови правила за управление на държавните фирми. Показателите, изисквани за формиране на заплатите на ръководствата на държавните фирми не са променени, а само е отпаднало ограничението за максималния размер на заплатите. Дотогава той е бил 12 минимални работни заплати, а става 18 за акционерните дружества. При управителите на ООД-та ограничението е вдигнато от 12 на 16 минимални работни заплати.

Ръст има и при заплатите на останалите членове на бордовете - таванът при тях се вдига от 5 на 6 минимални работни заплати. При обявяването на новите правила правителството не е изложило аргументи за увеличаването на тавана на възнагражденията.

Във финансовия отчет за 2020 г. перото за заплати на управленския персонал в скандалната фирма "Автомагистрали" ЕАД (тричленен УС) възлиза на 234 000 лв. при 149 000 лв. за 2019 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Не
    Не ги е срам
    6 -1
    15:24, 25 окт 2021
    Не ги е срам народа от бедни по бедни и се чудят как да свържат двата края пък те се награждавани на ясла.Срам, срам …
    • За
      Защо да ни е срам?
      0 -5
      15:54, 25 окт 2021
      Нали ревяхте че заплатите бели най-ниски в Европа... Виж коментара
  • 2
    Ра
    работещ
    2 0
    18:46, 25 окт 2021
    В държавните дружества тябва да има някакъв регламент. Например някакво съотношение между най-висока и най-ниска заплата в учреждението. Все пак тяхните заплати са от данъци и отчисления на цялото работещо население и така високите заплати принуждават внасящите да крият част от приходите си. В частните фирми е друго, собственика плаща от собствения си бизнес.
Последни новини