От х:

Днес в x:

Турция ще признае ли талибаните? "Ще действаме съобразно условията и развитията", каза Чавушоглу

Турция възнамерява да подходи по въпроса за евентуално признаване на талибаните в Афганистан съобразно с условията и развитията, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред турската частна телевизия НТВ.

Запитан дали Турция ще признае талибаните, Чавушоглу подчерта, че е важно да не се действа прибързано по въпроса. По думите на турския външен министър в правителството би следвало да бъдат включени не само талибани, но и представители на различни етнически общности, да бъде отделено място на жените.

"Необходимо е всеобхватно правителство, така че в крайна сметка, когато утре се породи криза, страната да не бъде тласната към гражданска война. Ние директно предаваме на талибаните тези свои становища. Назначените до момента хора са само близки на талибаните лица. Ние ще действаме съобразно условията и развитията", каза Чавушоглу.

Във връзка с положението на Турция в Афганистан ръководителят на турската дипломация открои големите инвестиции, осъществени в тази страна, включително в образованието и жените. По думите му би било грешно решение Турция напълно да се изтегли от страна като Афганистан.

"Докато много страни изтеглиха посолствата си, подобно решение от наша страна не би било правилно. Ние не казваме "нека да ръководим всичко", а казваме: "да не късаме връзките си", добави той.

Чавушоглу заяви, че Турция работи заедно с Катар и САЩ по въпроса за летището в Кабул.

"Към момента на летището могат да кацат и излитат самолети. Някои полети бяха подновени. Гражданите на някои държави останаха там. Ние също имаме останали там граждани", посочи министърът, като допълни, че досега са евакуирани 1060 турски граждани.

"Понастоящем 19 наши техници продължават дейността си /на летището/. Най-важната тема обаче е кой ще осигурява сигурността. Извън летището безопасността може да се осигурява от талибаните, но вътре трябва да се осигури охранителна фирма, на която международната общност може да се довери, или /това да се осъществява/ от една-две държави. Ако военна сила е нежелана, има фирми, които могат да направят това. Сигурността там трябва да се обезпечи", подчерта Чавушоглу.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини