От х:

Днес в x:

Инфлацията в еврозоната скочи до 3 процента през август

Годишният темп на инфлацията в еврозоната се е ускорил до 3 процента през август, което значително надхвърля целта от 2 процента на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това сочи публикуваната днес предварителна оценка на Евростат, цитирана от Франс прес, в момент когато покачването на потребителските цени буди безпокойство сред инвеститорите.

През юли инфлацията във валутния съюз се повиши до 2,2 процента. Ценовият натиск в последно време кара финансовите пазари да се страхуват от вдигане на лихвените проценти. Само че ЕЦБ, подобно на Управлението за федерален резерв в САЩ, определя това явление като временно, отбелязва АФП.

Сред страните, за които на този етап са налице предварителни данни, най-висока годишна инфлация за август се наблюдава в Естония (5 процента) и Литва (4,9 процента), а най-ниска - в Малта (0,3 на сто) и Гърция (1,2 процента), според информацията, поместена на сайта на Евростат.

Енергията в еврозоната поскъпва най-силно, следвана от неенергийните промишлени стоки, храните, алкохолът и тютюневите изделия, и услугите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини