От х:

Днес в x:

Служител на ДАНС крие сръбски затворник

Служител на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е скрил от разследващите органи, че зет му е стрелял по български граничен полицай. Това стана ясно от казаното от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция днес в МВР. Снощи е задържан сръбски гражданин с инициали И.М. за стрелба по български граничен полицай на осми август т.г., каза Цветанов и уточни, че служител на ДАНС е укривал сръбския гражданин, прострелял граничаря.

По думите на Цветанов служителят не е бил натоварен с оперативни функции в ДАНС. Той е баща на съпругата на сръбския стрелец. Бащата вчера си признал всичко и това е дало основание на органите на реда да предприемат мерки по задържането му. Цветанов е разговарял с ръководството на ДАНС за отстраняването на служителя. От него ще бъде търсена и наказателна отговорност.

Сръбският гражданин е задържан снощи за 72 часа заради стрелбата и за незаконно преминаване на българската граница. Цветанов заяви, че ще се иска постоянна мярка за неотклонение. 36-годишният И.М. е избягал от затвора в Пирот, където излежавал 8-годишна присъда за 4 въоръжени грабежа на територията на Белград, Ниш и Пирот, съобщи Захарин Пенов, директор на Гранична полиция.

По данни на разследващите органи сърбинът е прекарал няколко седмици в България, преди да бъде задържан. Той е проявил съпротива при ареста снощи. Министерството е щяло е да се справи по бързо, ако не било възпрепятствано от служител на ДАНС, отбеляза министър Цветанов. Избягалият затворник се е канел да напусне страната ни в посока Холандия и вече е имал фалшив документ за самоличност. Съпругата му е задържана в Сърбия с неистински пари, уточни Цветанов.

Българският полицай Венцислав Алексов е бил в почивка, когато е бил прострелян на 8 август т.г. Полицаят има 16 години стаж в системата на МВР. Награждаван е 4 пъти и е баща на три дъщери. На 8 август той видял между Драгоман и с.Галя лице с каскет и раница, прикриващо лицето си, и го заподозрял за извършителя на множество кражби от вили в района. При призива да спре и да се легитимира непознатият открил огън с пушка с рязана цев. Алексов получава тежка рана в левия крак и е откаран във ВМА. Раната му все още е отворена поради опасения от инфектиране, което да доведе до ампутация, съобщи Цветанов. Той обеща да отпусне помощ в размер на 3000 лева на пострадалия полицай.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини