От х:

Днес в x:

144 години от Шипченската епопея

Честваме 144-та годишнина от Шипченската епопея. Националните тържества ще се състоят на историческия връх в Балкана, където в 12 часа ще започне официалната част. Проходът Шипка ще остане отворен за движение. 

В подножието на паметника на свободата, държавният глава Румен Радев, който е патрон на честванията, ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще приветства хората, изкачили върха, за да отдадат почит към загиналите български опълченци и руски войни.

Програмата на Шипка ще започне в 11 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития ще представят от Националното дружество „Традиция“. Желаещите ще могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

Сутринта ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите. От светата обител и от планинската местност Узана над Габрово, както и от град Шипка, към върха ще потеглят туристически походи.

Организиран е обществен транспорт от Габрово за желаещите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ев
    ЕВРЕИТЕ
    6 -2
    12:33, 21 авг 2021
    Не се страхуват да кажат , че са били гонени от фараона. Че са били гонени и убивани от хитлеристите. Българина никъде не споменава турско робство. Страх ли е това ? Казвайте истината. За да я знаят поколенията. От какво сме се освободили ? Кой ни е освободил ?
  • 2
    Ши
    Шипка
    10 -4
    14:20, 21 авг 2021
    Радев нали уж се има за русофил, защо купува още американски самолети ?
    Лицемерният фатмак е надупен на американците.
    • Не
      Не е вярно
      4 -1
      16:44, 21 авг 2021
      Радев обезпечи още кремъл за ремонт на миговете и спиране на маневрите на нашите с нато в замяна на разчитане на черната кутия на падналия самолет. Но не се надявайте на някъкъв отговор. Разчетено ще бъде така както му се иска Радев. Днеска цял ден Мая гони Радев из Бузлуджа за трети мандат.
      В момента Радев с приятелския кръг Капитал отдръпват Христо лодкарят от ръководния пост в ДБ защото не играе по свирката му и готвят канадския министър на негово място. Също има и отдръпване на пРезидента и от Корнелия явно очаква ново ръководство в столетницата.
      Най-лошото за всички и ,че ни очаква Радевата тежка зима.
Последни новини