От х:

Днес в x:

Близки на убитата Кристин от Сотиря настояват за среща с правосъдния министър след окончателната присъда на ВКС

Близки на жертви на тежки престъпления настояват за среща с правосъдния министър Янаки Стоилов. Това съобщи пред репортер на БТА Милка Георгиева - баба на убитата през 2019 година шестгодишна Кристин от сливенското село Сотиря.

Освен семейството на детето за среща настояват хора от Фондация "Тихите ангели", които имат сходна съдба и са загубили роднини при катастрофи и убийства. Причина за това е окончателната присъда на Върховния касационен съд /ВКС/, според която убиецът Мартин Трифонов получава доживотна присъда, но с възможност да бъде заменена след определен срок.

"Възмутени сме от съдебната система", каза Георгиева, "на последна инстанция пренебрегнаха присъдите на Сливенския окръжен съд и на Бургаския апелативен съд."

Тя припомни, че с подкрепата на много хора бе променен законът и бе отменено съкратеното съдебно следствие за подобни тежки престъпления. Над 55 хиляди подписа с това искане са били внесени в Народното събрание. Сега те обмислят отворено писмо до европейските институции.

Според решението на ВКС, след като изтърпи наказание не по-малко от двайсет години, осъденият може да поиска да му бъде заменено наказанието на "лишаване от свобода за 30 години". Това обясни пред БТА председателят на Сливенския окръжен съд съдия Мартин Данчев. Това може да стане по негова молба или по предложение на началника на затвора.

Сливенският окръжен съд на 30 януари постанови доживотен затвор без право на замяна, като това бе първата присъда след промяната в закона за съкратеното съдебно следствие.

На 15 август се навършват две години от убийството на Кристин, за което обаче, няма възмездие, според Милка Георгиева. Мартин Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен, след като оказал съпротива.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини