От х:

Днес в x:

Какво трябва да знаете за предстоящия доклад на ООН за състоянието на климата

Тази седмица стотици учени от цял ​​свят финализират доклад, който оценява състоянието на глобалния климат. Голяма работа е. Докладът се използва от правителства и индустрии навсякъде, за да бъдат разбрани предстоящите заплахи.

И така, кои са тези учени и какво влиза в тази важна оценка?

Пригответе се за някои съкращения. Ще проучим предстоящия доклад на IPCC и някои от термините, които ще чуете, когато бъде публикуван на 9 август 2021 г.

Какво представлява IPCC?

IPCC означава Междуправителствен панел по изменението на климата. Това е организация на ООН, насочена към науката за климата. Той съществува от 1988 г. и има 195 страни членки.

На всеки седем години IPCC публикува доклад по същество "състояние на климата", обобщаващ най-актуалните, рецензирани изследвания в науката за изменението на климата, неговите последици и начините за адаптиране към него и смекчаването му.

Целта на тези доклади е да предостави на всички, особено на ръководните органи, информацията, която им е необходима за вземане на важни решения относно изменението на климата.

IPCC по същество предоставя на правителствата версия на CliffsNotes на хиляди документи, публикувани относно науката, рисковете и социалните и икономическите компоненти на изменението на климата.

Има две важни неща:

  • Докладите на IPCC са безпартийни. Всяка страна в IPCC може да номинира учени за участие в процеса на писане на доклада, като има интензивен и прозрачен процес на преглед.
  • IPCC не казва на правителствата какво да правят. Неговата цел е да предостави най-новите знания за изменението на климата, бъдещите рискове и възможности за намаляване на скоростта на затопляне.

Защо този доклад е толкова голям проблем?

Последната голяма оценка на Междуправителствения панел по изменението на климата беше публикувана през 2013 г. Много може да се промени за осем години.

Не само, че компютърната скорост и моделирането на климата са се подобрили значително, но всяка година учените разбират все повече и повече за климатичната система на Земята и начините, по които конкретни региони и хора по света се променят и са уязвими към изменението на климата.

Откъде идва изследването?

Междуправителственият панел по изменението на климата не провежда свои собствени научни изследвания за климата. Вместо това той обобщава всички останали. Помислете, това е абсурдно впечатляващ изследователски документ.

Автори на предстоящия са 234 учени, номинирани от правителствата членки на IPCC по целия свят. Тези учени са водещи експерти в областта на Земята и климата.

Този доклад - първият от четирите, които съставят Шестия доклад за оценка на Междуправителствения панел по изменението на климата, разглежда физическата наука зад изменението на климата и неговото въздействие. Само той ще съдържа над 14 000 цитати към съществуващи изследвания. Учените са разгледали всички изследвания, свързани с науката за климата, публикувани до 31 януари 2021 г.

Тези учени, които не получават възнаграждение за времето и усилията си, доброволно са прочетоли тези над 14 000 статии, така че не е нужно вие да го правите. Вместо това можете да прочетете техните по-кратките обощаващи глави за научния консенсус по теми като екстремни метеорологични условия или регионални промени в повишаването на морското равнище.

IPCC също е прозрачен относно процеса на преглед и този процес е обширен. Проектите на доклада се споделят с други учени, както и с правителствата, за коментари. Преди публикуването 234 -те автори ще трябва да отправят над 75 000 коментара върху работата си.

Приносът на правителствата към тези по-големи доклади, като този, публикуван на 9 август 2021 г., се ограничава единствено до коментарите по проектите на доклади. Правителствата обаче имат много по-силно мнение в по-краткото резюме за политиците, което придружава тези доклади, тъй като те трябва да се споразумеят с консенсус и обикновено влизат в подробни преговори по формулировката.

RCP, SSP - какво означава всичко това?

Как би могло да изглежда бъдещето с изменението на климата, е нещо, което всеки иска да разбере.

За да видят това бъдеще, учените провеждат експерименти, използвайки компютърни модели, които симулират климата на Земята. С тези модели учените могат да попитат: Ако земното кълбо се загрее с определено количество, какво може да се случи по отношение на покачването на морското равнище, сушите и ледените покривки? Ами ако глобусът се затопли с по-малко от това или с повече? Какви са резултатите тогава?

IPCC използва набор от сценарии, за да се опита да разбере как може да изглежда бъдещето. Тук се появяват някои от тези съкращения.

Всички климатични модели работят малко по-различно и дават различни резултати. Но ако се използват 20 различни климатични модела, използващи едни и същи предположения за степента на затопляне и произвеждащи подобни резултати, хората могат да бъдат доста уверени в резултатите.

RCP, или представителни пътища на концентрация, и SSP, или споделени социално-икономически пътища, са стандартизираните сценарии, които моделиращите климата използват.

Четири RCP сценария бяха във фокуса на бъдещите проучвания за моделиране на климата, включени в доклада за 2013 г. Те варират от RCP 2.6, където има драстично намаляване на глобалните емисии на изкопаеми горива и светът се загрява само малко, до RCP 8.5, свят, в който емисиите на изкопаеми горива са неограничени и светът се нагрява много.

Този път климатичните модели използват SSP. За разлика от RCP, които се фокусират единствено върху траекториите на емисиите на парникови газове, сценариите SSP отчитат социално-икономическите фактори и са загрижени за това колко трудно ще се адаптираме или смекчим изменението на климата, което от своя страна влияе върху емисиите на парникови газове.

Петте сценария в този доклад се различават по това как би могъл да изглежда светът по отношение на глобалната демография, справедливост, образование, достъп до здравеопазване, потребление, диета, използване на изкопаеми горива и геополитика.

Защо трябва да ти пука?

Огледай се. Досега 2021 г. донесе смъртоносни екстремни метеорологични събития по целия свят, от големи пожари до екстремни жеги, прекомерни валежи и наводнения. Събитията като тези стават все по-чести в един затоплящ се свят.

"Затопля се. Това сме ние. Сигурни сме. Лошо е. Но можем да го поправим." Така се изразява ученият за устойчивост и професор от университета в Лунд Кимбърли Никълъс.

Не очаквайте в предстоящия доклад да се появи оптимистична картина. Изменението на климата е мултипликатор на заплахи, който комбинира други глобални, национални и регионални екологични и социални проблеми.

Така че, прочетете доклада и разпознайте основните източници на парникови газове, които водят до изменението на климата. Хората могат да предприемат стъпки за намаляване на емисиите си, включително да шофират по-малко, да използват енергийно ефективни крушки и да преосмислят избора си на храна.

Но също така разберете, че 20 компании за изкопаеми горива са отговорни за около една трета от всички емисии на парникови газове. Това изисква правителствата да предприемат действия сега.

The Conversation, Стефани Спера, асистент по география и околна среда, Университет в Ричмънд.

Тази статия е публикувана в The Conversation под лиценз Creative Commons.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини