От х:

Днес в x:

Форум на ООН събра ангажименти за 40 милиарда долара в подкрепа на правата на жените

Форумът на ООН "Поколение Равенство", който се провежда в Париж, започна вчера с обявени ангажименти на стойност 40 милиарда долара в защита на правата на жените от "консервативни сили", които поставят под въпрос постиженията в тази насока,заяви генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

"Застрашени са жени, които просто са искали свободно да карат кола, които просто не желаят да ходят забулени или искат да абортират", отбеляза френският президент Еманюел Макрон. Той спомена за "лош повей" откъм "патриархалните сили", откривайки форума, в който участват политически лидери, активисти и представители на гражданското общество.

"За да браним демокрацията, трябва да се борим за равенство между мъжете и жените", заяви чрез видеовръзка вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

Всички оратори изтъкнаха, че коронавирусната пандемия е засегнала особено силно жените, като е довела до ограничаване на правата им - момичетата по-рядко ходят на училище, нараства броят на обеднелите жени, шири се насилието в семействата в условията на локдаун.

Форумът "Поколение Равенство" има за цел да осигури "конкретни ангажименти" от държави, организации на гражданското общество и благотворители. Очаква се да бъде разработен "световен план за ускорено движение" към равенство, включващ различни теми като насилието срещу жените, правото им да разполагат с тялото си, образованието на момичетата и равенството в икономическата сфера.

Държави, международни организации, фондации и частни инициативи, представени в Париж, обявиха нови инвестиции за общо 40 милиарда долара. Сумата включва 17 милиарда от различни държави, близо 10 милиарда от Световната банка и 2,1 милиарда от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, съобщи ООН.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини