От х:

Днес в x:

Машините за вота в чужбина тръгват от днес

"Машините за вота в чужбина са налични, от днес започва изпращането им", съобщи пред bTV говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Зад граница ще се изпратят 421 машини. "Нещата ще са напрегнати до последния момент. Въвеждаме нова технология, това няма как да създава напрежение. Гласуването зад граница има удвояване", каза още Томов.

Той определи като непотвърдена хипотеза ниската избирателна активност на кметските избори в Благоевград да се дължи на машинното гласуване.

"Вчера в страната са използвани над 180 машини. Времето навсякъде беше еднакво горещо", каза Томов по повод отказа на една от машините в Сърница да работи и вероятността това да се дължи на температурата. Вчера в града имаше местни избори с един кандидат - Кемал Кемал от ДПС.

По думите му всеки ще има достатъчно време да гласува преди машината да се самоизключи след пет минути и половина. "При пробите в ЦИК най-продължително беше времето на човек на близо 100 г. - 4 минути и 11 секунди. Това време се оказва достатъчно и за най-неориентираните, за да дадат вота си", каза Томов. Ако гласуващият превиши това време, членовете на секционната комисия ще я включват отново.

Говорителят на ЦИК каза, че когато помагат на гласуващите, членовете на секционните комисии могат да стоят на два метра срещу него, без да имат видимост върху екрана и без да задават въпроси, свързани с информация за вота.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини