От х:

Днес в x:

Около производството на ваксини в Сърбия има много неизвестни, заяви сръбски експерт

Консултантът за ваксини и имунизация Драгослав Попович призова отговорните лица в Сърбия да оповестят плановете за очакваното производство на ваксината Спутник V в страната и за изграждането на фабрика за производство на китайската ваксина на Синофарм, за да стане ясно на гражданите дали става дума за реални информации или това е политическа пропаганда, предаде агенция Бета.

Това е важно, за да се поддържа доверието във ваксините, както и доверието в институциите, които контролират качеството и безопасността на достъпните в страната ваксини, посочи Попович пред агенция Бета.

Консултантът каза, че първо трябва да се разясни дали в белградския инситут "Торлак" ваксината ще се произвежда или само ще се пълни и опакова, тъй като производството изисква голяма логистика, инвестиции и време.Той посочи, че независимо от това дали ваксината само ще се пълни и опакова, Сърбия може би няма да има право да изнася ваксината без съгласието на Русия.

"Четири милиона дози е повече, отколкото Сърбия може да използва в този момент и е доста голямо количество за региона. Ние обаче не знаем ще можем ли да я изнасяме в региона, защото за това ще трябва да питаме Русия. Също така не е известна и цената на целия проект и всичко е твърде непрозрачно", каза той.

Попович добави, че в случай, че Спутник V се произвежда в Сърбия, трябва да се знае как ще протече целият процес на трансфер на технологии, кой ще финансира това и ще ли промени статута на "Торлак", който е държавна институция, ще бъде ли приватизиран институтът и доколко това съвпада с дългосрочната стратегия за неговото развитие.

Експертът постави под въпрос и твърдението на министър Ненад Попович, че руската ваксина може да бъде пусната в употреба след десет дни. Дори да се извършва само пълнене, десет дни са недостатъчни, защото само един тест, който е задължителен, когато се прави пълнене, трае повече от две седмици. Агенцията по лекарствата трябва да провери крайния продукт и да даде своето одобрение, за да може този продукт да се пусне в обръщение, обясни експертът.

Според него твърдението на министър Ненад Попович, че производството на втория компонент за втората доза от ваксината е много сложно, поставя въпроса дали в Сърбия ще се произвежда само първият компонент или и двата, пише "Данас".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини