От х:

Днес в x:

29 °C

Пръст от Козлодуйския бряг в Хасково в памет на Ботев

  В Хасково от днес вече има Ботева следа.

  До бюст-паметника на поета революционер беше опята пръст от Козлодуйския бряг-мястото, от където Ботевите четници поемат по пътя на безсмъртието си. Урната със святата за всеки българин земя ще се пази в Регионалния исторически музей.

  След едноминутното мълчание под воя на сирените точно в 12 часа днес, започна ритуалът, посветен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На нея присъстваха представители на местната власт, на политически формации, организации и граждани.

  На поклонението отец Никола отслужи и панихида по повод 145 години от смъртта на Ботев.

  Днес- на 2-ри юни всеки от нас търси най-силните си думи, за да изкаже своята признателност и благодарност към подвига на Христо Ботев и героите, загинали, за да я има днес България. Един на пръв поглед дребен жест, но с огромен заряд-да имаме от пръстта, върху която преди 145 години са стъпили Христо Ботев и героите, които са тръгнали към своята голгота, ме трогна много, каза кметът на Хасково Станислав Дечев в обръщението си. Той посочи, че този жест е важен, за да помнят идните поколение за подвига, тъй както всяка скала в Околчица помни подвига и героизма на Ботев и четата му. И благодари на всички хора, дошли още преди обявеното начало на официалната церемония, обсипали с цветя паметника на Ботев пред читалище „Заря“ и отдали почит на героите.

  Дечев покани пред бюст-паметника на революционера д-р Теодосий Андровски, с чието съдействие пръстта от Козлодуйския бряг е дошла в Хасково. А това става факт благодарение на негов приятел.„Господин Танев от Лом се обърна към мен с желанието да дари пръст от Козлодуйският бряг на Хасково. Идвал е само веднъж в нашия град и Хасково много му е харесал, затова и решил да направи този жест.

  И един единствен атом да е останал от преди 145 години в двете шепи пръст от стъпките на Ботев и неговата чета, където те падайки на колене са се заклели да освободят България, тази земя е свята, каза д-р Андровски.

  Урната с пръстта от земята край Дунав пое директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. Той посочи, че тя ще бъде изложена в зала „Възраждане“, а на всяко честване на 2-ри юни оттук насетне ще бъде изнасяна за отслужване заупокойна молитва и преклонение от хасковлии.

  Церемонията завърши с емблематичния марш „Тих бял Дунав“. Много родители доведоха децата си, за да положат цвете и се преклонят пред Ботев и героите.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   До
   Догань
   12 -1
   15:14, 2 юни 2021
   Не виждам представител на ДУ Пи се
  • 2
   Ка
   Карадайгъ
   6 0
   05:52, 3 юни 2021
   Ще го дойдем бе хора имаме нужда от почивка, сеем тютюня
  • 3
   Kr
   Krum
   0 -1
   17:02, 3 юни 2021
   Когато става дума за земя е ПРЪС а ПРЪСТ (ПРЪСТИ) е част от ръката, Няма ли грамотни в редакцията?
   • Пр
    Правопис
    1 0
    05:10, 4 юни 2021
    Пръст - пръстта /земя/
    Пръст - пръста , пръстите /на ръцете/
    Никъде , в никой случай не се употребява "пръс".
    Справка - Правописен речник на българския книжовен език.
  Последни новини