От х:

Днес в x:

Пръст от Козлодуйския бряг в Хасково в памет на Ботев

    В Хасково от днес вече има Ботева следа.

    До бюст-паметника на поета революционер беше опята пръст от Козлодуйския бряг-мястото, от където Ботевите четници поемат по пътя на безсмъртието си. Урната със святата за всеки българин земя ще се пази в Регионалния исторически музей.

    След едноминутното мълчание под воя на сирените точно в 12 часа днес, започна ритуалът, посветен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На нея присъстваха представители на местната власт, на политически формации, организации и граждани.

    На поклонението отец Никола отслужи и панихида по повод 145 години от смъртта на Ботев.

    Днес- на 2-ри юни всеки от нас търси най-силните си думи, за да изкаже своята признателност и благодарност към подвига на Христо Ботев и героите, загинали, за да я има днес България. Един на пръв поглед дребен жест, но с огромен заряд-да имаме от пръстта, върху която преди 145 години са стъпили Христо Ботев и героите, които са тръгнали към своята голгота, ме трогна много, каза кметът на Хасково Станислав Дечев в обръщението си. Той посочи, че този жест е важен, за да помнят идните поколение за подвига, тъй както всяка скала в Околчица помни подвига и героизма на Ботев и четата му. И благодари на всички хора, дошли още преди обявеното начало на официалната церемония, обсипали с цветя паметника на Ботев пред читалище „Заря“ и отдали почит на героите.

    Дечев покани пред бюст-паметника на революционера д-р Теодосий Андровски, с чието съдействие пръстта от Козлодуйския бряг е дошла в Хасково. А това става факт благодарение на негов приятел.„Господин Танев от Лом се обърна към мен с желанието да дари пръст от Козлодуйският бряг на Хасково. Идвал е само веднъж в нашия град и Хасково много му е харесал, затова и решил да направи този жест.

    И един единствен атом да е останал от преди 145 години в двете шепи пръст от стъпките на Ботев и неговата чета, където те падайки на колене са се заклели да освободят България, тази земя е свята, каза д-р Андровски.

    Урната с пръстта от земята край Дунав пое директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев. Той посочи, че тя ще бъде изложена в зала „Възраждане“, а на всяко честване на 2-ри юни оттук насетне ще бъде изнасяна за отслужване заупокойна молитва и преклонение от хасковлии.

    Церемонията завърши с емблематичния марш „Тих бял Дунав“. Много родители доведоха децата си, за да положат цвете и се преклонят пред Ботев и героите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      До
      Догань
      12 -1
      15:14, 2 юни 2021
      Не виждам представител на ДУ Пи се
    • 2
      Ка
      Карадайгъ
      6 0
      05:52, 3 юни 2021
      Ще го дойдем бе хора имаме нужда от почивка, сеем тютюня
    • 3
      Kr
      Krum
      0 -1
      17:02, 3 юни 2021
      Когато става дума за земя е ПРЪС а ПРЪСТ (ПРЪСТИ) е част от ръката, Няма ли грамотни в редакцията?
      • Пр
        Правопис
        1 0
        05:10, 4 юни 2021
        Пръст - пръстта /земя/
        Пръст - пръста , пръстите /на ръцете/
        Никъде , в никой случай не се употребява "пръс".
        Справка - Правописен речник на българския книжовен език.
    Последни новини