От х:

Днес в x:

Лукашенко подписа драстични ограничения в работата на медиите

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа промени в закона за медиите в страната, които напълно забраняват на журналистите да отразяват митинги по телевизията на живо, ако те не са одобрени от властите, предаде РТ.

Според Белта, държавна медия в Беларус, този закон официално цели да спре медиите да "популяризират или пропагандират" събития. Освен това измененията ограничават репортерите да рекламират или да участват в протести. 

Новите закони също така въвеждат забрана за публикуване на резултатите от социологически проучвания без необходимата правителствена акредитация.

След като законопроектът влезе в сила, прокурорите ще получат правомощието да "ограничат достъпа до публикации, които разпространяват информация, целяща насърчаване на екстремизма" и могат да спрат разпространението на тези, които причиняват вреда на така наречените "национални интереси".

Според беларуското законодателство всички масови събития могат да се провеждат само с разрешение на властите, а правоприлагащите органи вече могат законно да затворят инфраструктурата в район, където се провежда несанкциониран протест.

Новите закони идват след големи протести в Беларус миналата година, след победата на действащия Лукашенко на президентските избори в страната. Според официалните резултати, за които опозицията твърди, че са фалшифицирани, 80,1% са гласували за дългогодишния лидер, а само 10,12% са гласували за водещия опозиционен кандидат Тихановская. През месеците след изборите в страната редовно се провеждаха големи демонстрации.

Инцидентът с отклонения самолет и задържането на журналиста Роман Протасевич разгневи Европейския съюз и той взе решение за санкции. Настоява се журналистът да бъде освободен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хора, внимавайте ние да не стигнем до там
  • 2
    Ли
    Лицемерите от ЕС
    0 0
    10:52, 25 май 2021
    Не принудиха ли самолета на Боливийския президент да кацне принудително в Австрия и не търсеха ли да арестуват Сноудън. ******** ******** от ЕС имат двойни стандарти. Те могат да правят мръсотии а другите - не
Последни новини