От х:

Днес в x:

Зеленолистните зеленчуци за здраво сърце и мускули

Често поглеждаме към зеленолистните зеленчуци с недоверие - заради всичко, което сме чували за нитратите в тях, както и заради това, че изискват сериозно почистване. Но това не бива да ни спира да ги консумираме, защото ползите от тях със сигурност надхвърлят вредите.

Според ново изследване на учени от австралийския Edith Cowan University, в което се анализират данни за над 50 хиляди души, ежедневната консумация на сурови зеленолистни зеленчуци намалява сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания.

При участниците в изследването, които консумират най-много богати на нитрати зеленчуци, този риск е по-нисък до цели 26%. Учените говорят за "умерен прием", който се равнява на една чаша или шепа от тези зеленчуци - цел, постижима и за не толкова големите им фенове.

Важно е и пояснението, че ако не обичаме сурови спанак и кейл на салата например, можем да си набавим полезните вещества, приготвяйки си смутита с тях. Ако пък не искаме да ги консумираме сурови, половин чаша сварени на ден също върши работа.

Диетичните нитрати, които се съдържат в тях, се превръщат в азотен оксид под въздействието на бактерии в устната кухина и стомаха. Това е газ, който се произвежда естествено от тялото и се пренася чрез кръвта, помагайки на кръвоносните съдове да се разширяват, като по този начин понижава кръвното налягане.

Така се елиминира един от водещите причинители на сърдечно-съдови заболявания - високото кръвно. То предизвиква инфаркти, коронарна артериална болест и други, предава Daily Mail.

Интересното е, че при консумацията на по-голямо количество от препоръчителната дневна доза не се забелязват по-големи ползи в тази насока. Установено е също, че хората, които консумират повече зеленолистни зеленчуци, приемат и повече риба, плодове, фибри, флавоноиди и по-малко преработено месо от тези с нисък прием на растителни нитрати.

През март тази година пък учени от Edith Cowan University установиха, че зеленолистните зеленчуци подпомагат мускулната функция и ни дават повече енергия при извършване на различни физически активности. И основната причина за това отново е азотният оксид, който разширява кръвоносните съдове и до мускулите достига повече кръв.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини