От х:

Днес в x:

Албанският парламент формира комисия за евентуално отстраняване от длъжност на президента

Депутатите в албанския парламент се съгласиха днес да формират анкетна комисия, която да реши дали да отстрани от длъжност президента Илир Мета, когото управляващата Социалистическа партия обвинява в нарушаване на конституцията с политическа пристрастност преди изборите миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът реши с 97 гласа "за" и 6 "против" да формира 9-членна комисия, която да разследва президента за "грубо нарушение на конституцията".

Председателят на парламентарната група на социалистите Таулант Бала каза, че Мета е нарушил конституционното си задължение да гарантира националното единство, като е застанал на страната на опозицията преди изборите на 25 април. Социалистите спечелиха 74 от общо 140 места парламента, достатъчни за формирането на правителство без коалиция с други партии.

По време на предизборната кампания Мета обвини премиера Еди Рама в "клептократичен режим" и съсредоточаване на цялата законодателна, административна и съдебна власт в свои ръце, а правителството на Рама - в неспособност да отговори на пандемията от коронавирус.

Задачата на комисията ще бъде да проучи три члена от конституцията. Единият изисква президентът да бъде безпристрастен, вторият забранява президентът да заема друга длъжност, а третият гласи, че президентът може да бъде отстранен от длъжност при грубо нарушение на конституцията.

"Нашата цел ще бъде да върнем доверието в първия човек на държавата", каза Бала.

В отговор Мета заяви, че няма да признае решението на комисията за валидно.

"Институцията на президента на републиката няма да признае никакво антиконституционно или незаконно решение или действие на действащия като еднопартиен парламент или решение на някоя друга марионетна институция на този клептократичен режим", бе заявено в съобщение, прочетено от президентския говорител Теди Блуши.

Президентският пост в Албания е с предимно представителни функции, но има известна власт в областта на правосъдието и въоръжените сили. Предполага се президентът да бъде политически неутрален, но Мета редовно влиза в конфликт с правителството на Рама.

Социалистите се стремят да формират анкетната комисия бързо. Сегашната сесия на парламента завършва през юли, макар че законодателната институция технически продължава да функционира до 9 септември, когато е насрочено учредителното заседание на новия парламент, избран през април.

За отстраняване на президента от длъжност е необходимо мнозинство от две трети в парламента и одобрение от Конституционния съд.

Мета започна политическата си кариера в Социалистическата партия, но по-късно я напусна и формира лявото Социалистическо движение за интеграция. През 2017 г., когато бе избран за президент, лидер на движението стана съпругата му Моника Круемади. Мета заяви, че след изтичане на президентския мандат през 2022 г. ще се върне в своята партия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини