От х:

Днес в x:

Дронове се включват в управлението на градската мобилност в Пловдив

Дронове се включват в управлението на градската мобилност. Проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН представи на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив "Българо-китайски проект за използване на дронове при управление на градската мобилност". Проектът е на стойност 28 000 лева, финансиран от Фонд "Научни изследвания".

Според проф. Зафиров ефективно решение за наблюдаване на градския трафик е използването на малки дронове с камери. Те могат да се позиционират във всяка точка на градовете и да предават информация за трафика в реално време. Поради проблеми за предаването на информация, предизвикани от високи сгради и радиосмущения е необходимо да има и дронове на по-голяма височина, които да се използват като ретранслатори и да се изгради Платформа от дронове, информация от която да се използва за оптимизиране на граския трафик. Платформата ще използва и възможностите на 5G мрежите на мобилните оператори и на глобалната мрежа StarLink изграждана от компанията на Илон Мъск."

Като резултати от проекта са разработетени анализи, Концепция и Стратегия за създаването на Платформата, които ще бъдат публикувани на Web-site на проекта след завършването му. Такива Платформи ще бъдат елемент от системите за управление на трафика в интелигентните градове и на инициативата за градска авиационна мобилност, в която е включен Пловдив, като шести град от ЕС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини