От х:

Днес в x:

19 °C

Ново изследване показва „неоспорима“ връзка между чревните бактерии и Алцхаймер

 

Ново изследване, публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease, показва изключително силна връзка между невродегенеративното заболяване и съединенията, отделяни от чревните бактерии. Според неговите автори тези открития предоставят „неоспорими“ доказателства за ключовата роля, която чревната микробиота играе при развитието на болестта на Алцхаймер.

През последните години връзката между стомашно-чревния тракт и мозъка е обект на множество научни изследвания и дебати. Все повече данни показват, че микроскопичните обитатели на нашите вътрешности засягат пряко централната ни нервна система. Този двупосочен комуникационен канал позволява на мозъка да изпраща химически послания до стомашно-чревния тракт, за да контролира апетита и храносмилането. Същевременно пък се смята, че бактериите в стомаха отделят редица метаболити, засягащи мозъчната функция.

Това накара някои учени да спекулират, че състава на микробиома на даден човек би могъл да увеличи риска от развитие на Алцхаймер. Досега обаче тази връзка не бе потвърдена. В желанието си да сложат край на този дебат, авторите на новото проучване набират 89 доброволци на възраст между 65- и 85-годишна възраст. Някои от тях са здрави, докато когнитивните умения на други са увредени в различна степен. С помощта на позитронно-емисионна томография (PET) екипът сканира мозъците на участниците за следи от амилоидни плаки - ключов индикатор за болестта на Алцхаймер. Същевременно взимат и кръвни проби, за да потърсят следи от метаболити, отделени от бактериите в стомаха.

Резултатите показват, че хората с повече амилоидни плаки в своя мозък имат по-високи нива на липополизахариди в кръвта си. Известно е, че тези молекули, които се срещат по външната мембрана на някои бактерии, стимулират образуването на амилоидни плаки и увеличават възпалителните процеси в мозъка. Също така нивата на късоверижните мастни киселини, в частност ацетат и валерат, са повишени при хората с Алцхаймер. И двете се отделят от определени чревни бактерии и водят до различни възпаления в мозъка.

Други съединения, за които е известно, че се намесват в работата на ендотелните клетки и вредят на интегритета на кръвно-мозъчната бариера, също се срещат в големи концентрации при хората с високи нива на амилоидни плаки. По всяка вероятност това е поредният начин, по който чревната микробиота влияе на развитието на заболяването.

Същевременно обаче при хората с малко амилоидни плаки са открити високи концентрации на късоверижната мастна киселина бутират, която предпазва невроните, като намалява възпаленията в мозъка.

Авторката на проучването Мойра Марицони заяви, че „резултатите са неоспорими: определени бактериални продукти на чревната микробиота съответстват на количеството амилоидни плаки в мозъка.“

Въпреки че доказателствата за тази връзка са сериозни, „не трябва да бързаме да се радаме“, казва съавторът Джовани Фрисони. Според него малко е вероятно това да доведе до лек за невродегенеративното заболяване. Находката обаче може да помогне на лекарите да разпознават онези хора, които са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер и съответно – да реагират по-бързо и по-адекватно. 

 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
12 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
12 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
12 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
12 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
12 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
12 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
12 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
12 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
12 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
12 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
12 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
12 май 2021

Случаен виц

Последни новини