От х:

Днес в x:

Чудовищно мощна частица антиматерия е разтърсила Антарктида

Най-отдалеченият детектор на частици на Земята е открил най-енергичната частица от антиматерия някога: единична свръхлека частица, която се е ударила в антарктическия лед с гръмотевичната енергия на 6300 летящи комари. Учени също потвърдиха, че необичайно мощна експлозия на антиматерия се е случила в Антарктида. Събитието се е случило през декември 2016 г.

Изглежда сблъсъкът е предизвикал явление, наречено резонанс на Глашоу. Това е теоретичен феномен, който предполага наличието на повече енергия от това в най-мощните ускорители на частици. Експертите не са очаквали да намерят видими доказателства за него.

Резонансът на Глашоу включва антинеутрино - или дори нормално неутрино, - което се сблъсква с електрон с толкова много енергия, че произвежда сравнително голяма частица, наречена W бозон.

За да се случи това, се изисква изключително малкото антинеутрино да носи 6.3 петаелектронволта, или количеството енергия от 6.3 квадрилиона електрони, ускорено с един волт. Това е същото, изчислява Live Science, като 6300 комара, пътуващи с една миля в час - или един комар, пътуващ с 8.2 пъти по-голяма от скоростта на звука.

Това е 450 пъти енергията, която Големият адронен ускорител се очаква да произведе след завършване на ъпгрейда си, съобщава Live Science, което означава, че за учените остава да чакат тези странни редки явления да се случат сами в природата.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини