От х:

Днес в x:

Виртуален карнавал за Заговезни си направиха в Караджалово

Изображение 1 от 5

    За пръв път от много години за Сирни Заговезни в село Караджалово нямаше детски карнавал, каквато е традицията там, а си спретнаха виртуален празник. Обичаят идва от кукерските игри в бита на българите, но през последните годините беше осъвременен от читалищни дейци, учители и кмета на селото Мариана Колева и се бе превърнал в празник за всички деца, жители и гости на селото.

    Вместо карнавал на живо, тази година малчуганите изпратиха на организаторите снимки с преобразяването си, за бъде избегнато струпването им на площада. Над 35 деца се превъплътиха в принцеси, пирати, нинджи, имаше Нептун и русалка, герои от приказката „Дядо вади ряпа“, Мини Маус, индийки, мексиканка,  каубоец, дори лилав минзухар и какво ли още не. Героите бяха подредени във виртуална изложба на страницата на читалището им. Те ще получат лакомство за участие, а специално жури ще награди най-интересните костюми.

    В Детската градина учителката Атанаска Тодорова направи със своите възпитаници възстановка на обичая Прошка и клипчето също беше качено във фейсбук като урок по български бит и култура.

    Въпреки ограниченията заради КОВИД-19 на площада беше запален и огън, за да може желаещите да го прескочат за здраве.

    Макар и без оркестър и хоро, хората се забавляваха и по стара традиция си поискаха прошка. А виртуален поздрав беше получен и от Танцовия състав на село Градина с ръководител Донка Тодорова.

    В деня за прошка, за радост на малчуганите, долетяха и първите щъркели в селото.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини