От х:

Днес в x:

Италия пуска влакове "без COVID" до основни туристически дестинации

Минахме през тестове преди пътуването, карантина при пристигането и полети "без COVID“. Сега идва нещо ново в битката на туристическата индустрия срещу пандемията: влакове "без COVID".

Концепцията идва от Италия, първата европейска държава, която беше силно засегната от COVID-19, и след една година е в хватката на третата вълна.

Италия вече има полети "без COVID" - където пътниците се тестват преди качване и при пристигане - от Рим до Атланта и Ню Йорк.
Но главният оператор в страната обяви плановете си за влакове "без COVID", включително до основните туристически дестинации в Италия това лято.

Джанфранко Батисти, главен изпълнителен директор на държавната железница, заяви, че в тези влакове както пътниците, така и служителите ще бъдат тествани за COVID-19 преди да се качат. Пътниците ще трябва да пристигнат на гарата един час преди заминаването.

"Ще пуснем влак "без COVID" в началото на април", каза Батисти.

"Избрахме маршрута от Рим до Милано за началната фаза на тестване. След това ще приложим това за туристическите дестинации през лятото. Това ще бъде уникална възможност, която ще позволи на хората да посещават дестинации като Венеция и Флоренция."

Компанията работи с Червения кръст и италианската гражданска защита по организацията на тестването. Говорител на Trenitalia заяви пред CNN, че засега не могат да бъдат съобщени повече подробности. Очаква се обаче билетите за високоскоростните влакове Frecce по направление Рим-Милано да бъдат пуснати в продажба в близко бъдеще.

В момента италианските влакове работят с 50% капацитет. Пътниците трябва да носят маски и във високоскоростните влакове, където резервацията е задължителна, да седят на определеното им място.

Коментарите на Батисти дойдоха на презентация в Рим на "treno sanitario", или "здравен влак" - мобилна болница, с осем вагона, предназначени да се грижат за пациентите, превозвани между различни региони. Той е разработен, тъй като Италия се бори с третата вълна COVID-19, а някои регионални здравни служби са под по-голям натиск от други.

Влакът - който има три вагона за интензивно лечение, оборудвани с вентилатори - дори ще може да превозва пътници в чужбина, ако е необходимо.

Междувременно 11 големи гари в цяла Италия ще обособят "зони за проверка", които ще се управляват от Червения кръст - вероятно за да се използват за услугите "без COVID"

Това включва Рим, Милано, Флоренция, Неапол, Венеция Местре и Бари, за тези, които пътуват до морските курорти в Пулия.

Очаква се и гара Термини в Рим да се превърне в център на програмата за ваксинация, която правителството обеща да ускори, тъй като много италианци над 80-годишна възраст все още чакат инжекциите си.

Джовани Реца, директор на превенцията към италианското министерство на здравеопазването, прогнозира във вторник, че ще са необходими "седем до петнадесет месеца", за да се върне страната към нормалното, ако успеят да ускорят ваксинацията.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини