От х:

Днес в x:

Турция и Русия укрепиха енергийното сътрудничество

Турция е на път да осъществи 60-годишната си мечта - днес бяха положени основите на третия енергоброк на първата атомна електроцентрала на страната Мерсин-Аккую.

В церемонията участваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин днес чрез видеконферентна връзка.

Атомната електроцентрала ще бъде с четири реактора, всеки от които с мощност 4 800 мегавата и ще произвежда 35 млрд. киловатчаса енергия годишно. Първият реактор се предвижда да заработи през 2023 г, за 100-годишния юбилей на Република Турция. А останалите се предвижда да заработят през 2026 г.

Във видеообръщението си, излъчено на церемонията при полагането на основите на трети енергоблок, турският президент Ердоган заяви:

"Атомната енергетика има специално място в енергийната ни политика. Водени от мисълта, че всяка една инвестиция в енергетиката е инвестиция на бъдещето, правим всичко възможно за да разнобразим нашите проекти. Нивото ни на възобновяема енергия достигна 63,7 процента от инсталирания ни капацитет. Надяваме се да получим добри новини и от нашите дейности в Източното Средиземноморие".

По думите на Ердоган атомната електроцентрала Мерсин-Аккую ще създаде трудова заетост на над 4 хиляди души.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин от своя страна заяви:
"Заедно с г-н Ердоган присъствахме на церемонията по полагането на основите на първия блок през 2018 г. Благодарение на координираните усилия на руски и турски експерти строителството продължава в рамките на предварително определената програма. При сглобяването се прилагат изключително модерни решения. Дори епидемията от коронавирус не бе в състояние да ни попречи".

Владимир Путин подчерта, че болшинството от персонала на атомната централа са турци. Турски фирми осигуряват болшинството от съоръженията на Аккую.
"Скъпи приятели, г-н президент, благодаря за поканата да участвам в днешната официална церемония в чест на Република Турция. Аз силно вярвам, че реализацията на този новаторски проект ще засили допълнително турско-руското партньорство", заяви Владимир Путин. /

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    А.
    А.В.
    0 0
    09:28, 11 мар 2021
    50г. печелехме от продажба на ток на Турция, сега идва време турците да ни го върнат с лихвите.
Последни новини