От х:

Днес в x:

Netflix и Amazon Studios с над половината номинации на Гилдията на продуцентите

Netflix и Amazon Studios събраха над половината номинации във филмовата категория за отличията на американската Гилдия на продуцентите, затвърждавайки солидното присъствие на стрийминг платформите в награден сезон, преобърнат "с главата надолу" заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Шест от десетте филма, номинирани от професионалната организация, са излъчени от стрийминг платформите, във време, когато киносалоните в Ню Йорк едва започнаха да отварят, докато тези в Лос Анджелис остават затворени след година на ограничения заради пандемията.

Съдебната драма "Процесът срещу Чикаго 7" на Netflix се счита за продукцията на стрийминг гиганта с най-големи наградни шансове, пред филмите "Манк" и "Ма Рейни: Майката на блуса".

Amazon Studios, които миналата година не успяха да се "преборят" за номинация, тази година се "разписват" с три, благодарение на отличената със "Златен глобус" комедия "Борат 2", "Една нощ в Маями" и "Без звуци в живота".

Нито една от двете компании не е печелила топ отличието на продуцентската гилдия, нито на "Оскар"-ите, които се явяват кулминацията на наградния сезон.

Продуцентската гилдия, в която членуват 8000 професионалисти, е прогнозирала успешно 10 от последните 13 носители на приза на Академията за кинематографично изкуство и наука за най-добър филм.

В година, в която водещи филмови компании отложиха излизането на екран на свои големи продукции, като фаворит на традиционните студиа в наградния сезон се очертава драмата "Земя на номади" на "Сърчлайт", собственост на "Дисни". Лентата на режисьорката Клои Чжао спечели "Златен глобус" за най-добра филмова драма.

Студио "Уорнър брадърс" е представено от "Юда и черният месия", а "Юнивърсъл" - от "Момиче с потенциал".

Корейско-американската драма "Минари" на A24 е единственият претендент на независима филмова компания за топ отличието на Гилдията на продуцентите.

Извън надпреварата остават продукции като "Новини от света" с Том Ханкс и "Петима от една кръв" на режисьора Спайк Лий.

Сред номинираните за отличията на продуцентската гилдия в телевизионните категории са новите сериали "Бриджъртън" и "Тед Ласо", както и хитовата поредица "Короната".

Носителите на наградите на американската Гилдия на продуцентите ще бъдат оповестени на виртуална церемония на 24 март - близо месец преди отложените Оскари. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини