От х:

Днес в x:

15 °C

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе. Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство. Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за справяне с незаконното строителство. В столицата се очаква протестно шествие.

Основните искания на еколозите са нов вариант на заповедта, който да включва забрана за строителство, както и разваляне на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ коментира:

„В резултат на заменки най-големият пясъчен комплекс премина в ръцете на няколко фирми. Пясъчните дюни да бъдат възстановени като държавна собственост“.

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа припомня и други казуси, чието решение не търпи отлагане:

„Да се направи една обща карта, която да включва всички дюни по нашето крайбрежие, да се премахне строежът на Алепу и да се спрат строежите в местността „Поляните“ край Синеморец“.

В София шествието ще тръгне в 18 часа от паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ към Министерски съвет. Крайната му точка е Орлов мост. 

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини